Criticile interne la adresa guvernului Ucrainei sunt din ce în ce mai mari din cauza unei controversate interdicții temporare privind eliberarea de noi pașapoarte și furnizarea de servicii consulare fără urgență pentru bărbații ucraineni de vârstă de luptă aflati în străinătate, scrie Politico
„Este un pas flagrant ilegal și extrem de dăunător”, a declarat Volodymyr Viatrovych, un parlamentar al Partidului Solidarității Europene de opoziție. „Evident, guvernul vrea să-i oblige pe ucraineni să se întoarcă în Ucraina cât mai curând posibil. Cu toate acestea, rezultatul va fi exact invers.”
Noile cerințe de mobilizare care îi obligă pe toți bărbații în vârstă de luptă să se înregistreze sau să-și reînnoiască informațiile personale la birourile de recrutare din Ucraina, indiferent unde locuiesc, au stârnit tulburări, într-un moment în care Ucraina se luptă să reziste războiului total al Rusiei pe câmpul de luptă.
Mulți bărbați ucraineni care trăiau în străinătate cu familiile lor de ani de zile înainte de începerea invaziei pe scară largă au fost revoltați, deoarece nu plănuiau să se întoarcă la luptă dar au ajutat activ cu donații și au pledat pentru mai mult ajutor pentru Ucraina. În același timp, militarii interimari – mulți dintre ei luptă pe prima linie de mai bine de doi ani fără odihnă – sunt nemulțumiți că noua lege a mobilizării nu conține termeni de demobilizare.
Potrivit numeroșilor critici ai săi, noul decret privind serviciile consulare încalcă drepturile omului și îi va înstrăina doar pe ucrainenii care trăiesc în străinătate. Dar guvernul președintelui Volodymyr Zelenskyi consideră că decizia este justă.
„Un bărbat în vârstă de recrutare care a plecat în străinătate și a arătat statului că nu-i pasă de supraviețuirea lui, apoi vine și vrea să primească servicii de la acest stat. Nu funcționează așa. Țara noastră este în război”, a declarat ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba la începutul acestei săptămâni.
„Dacă cineva crede că, în timp ce cineva luptă departe în prima linie și își riscă viața pentru acest stat, altcineva rămâne în străinătate, dar primește servicii de la acest stat, atunci nu așa funcționează”, a spus Kuleba. Faptul ca locuiește în străinătate nu scutește un cetățean de îndatoririle sale față de patrie.”
Interdicția va dura din 23 aprilie până pe 18 mai când intră în vigoare legea mobilizării adoptată recent de parlamentul ucrainean. Ucraina a trebuit să-și sporească mobilizarea pentru a putea reface pierderile pe câmpul de luptă și a roti trupele epuizate care luptă împotriva invaziei ruse.
Pentru a face acest lucru, guvernul a redus vârsta de conscripție, a intensificat pedepsele pentru echipele de recrutare și a obligat bărbații ucraineni din străinătate să-și reînnoiască datele în birourile de recrutare.
Dar, potrivit lui Viatrovych, mecanismul prin care vor face acest lucru încă nu a fost creat.
Ucrainenii care nu vor să servească în armată tot nu se vor întoarce să se înregistreze din cauza interdicției, dar își pot pierde statutul legal în străinătate, a declarat Oleksandr Pavlichenko, șeful interimar al Uniunii Ucrainene Helsinki pentru Drepturile Omului.
„În unele țări, ucrainenii vor începe să-și piardă statutul legal de persoane aflate sub protecție. Ei vor trebui să solicite statutul de refugiat”, a spus Pavlichenko . Potrivit estimărilor europene, între 600.000 și 850.000 de bărbați ucraineni au fugit în Uniunea Europeană după ce a început atacul rusesc în 2022.
Noua decizie a serviciilor consulare a stârnit indignare în rândul acestora.
„Am plecat legal din Ucraina. Și sunt împotriva faptului că guvernul ne vede pe toți ca niște dezertori la proiect. Îmi voi reînnoi informațiile cu biroul de recrutare când va veni momentul, până atunci, dă-mi pașaportul”, a declarat un bărbat pe nume Maksym pentru BBC.
Cu toate acestea, soldații ucraineni, mulți dintre care luptă de mai bine de doi ani fără nicio perspectivă de demobilizare , au susținut guvernul.
„Nimeni nu vorbea de multă vreme despre dreptatea militarilor din țara noastră. Dar iată-o, cel puțin un mic procent din ea", a spus medicul militar ucrainean Alina Mykhailova într-o postare pe Facebook. „Nimeni nu ne-a trimis aici, dar dintr-un motiv oarecare, suntem aici. Dacă nu-ți place, renunță la cetățenia ta și du-te în iad.”