Ucraina ia măsuri pentru a-și aduce înapoi din străinătate bărbații în vârstă de luptă

23 Apr 2024
Ucraina ia măsuri pentru a-și aduce înapoi din străinătate bărbații în vârstă de luptă

Șeful diplomației ucrainene a anunțat marți măsuri iminente care vizează aducerea înapoi în Ucraina a bărbaților în vârstă de luptă aflați în străinătate, scrie Le Monde.

Ucraina, care luptă de doi ani cu invazia rusă, are mare nevoie de soldați, mai ales că Kievul se așteaptă ca Rusia să lanseze o nouă ofensivă în săptămânile sau lunile următoare.

„Faptul de a rămâne în străinătate nu scutește un cetățean de îndatoririle sale față de patria sa”, a declarat Dmytro Kuleba pe X. El nu a precizat natura acestor măsuri, limitându-se la a spune că ministerul „va oferi în curând clarificări” cu privire la noile proceduri de urmat pentru „accesul la serviciile consulare” .

Ucraina interzice bărbaților în vârstă de luptă să călătorească în străinătate, cu puține excepții. Dar, potrivit estimărilor mass-media, zeci de mii de bărbați au fugit ilegal din țară pentru a evita să meargă pe front. Sute de mii de ucraineni au trăit și în străinătate înainte de invazie.

Declarația ministrului vine în momentul în care site-ul de știri ucrainean ZN.ua a publicat luni seară ceea ce pretinde a fi o scrisoare oficială, semnată de un deputat al domnului Kuleba, prin care se recomandă ca consulatele ucrainene să suspende de marți toate serviciile consulare pentru bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani. Potrivit presei ucrainene, mai multe consulate ucrainene – în Polonia și Spania, în special – au încetat să accepte aceste dosare.

Compania de stat Dokument, care facilitează eliberarea documentelor ucrainene, a anunțat marți pe site-ul său că „suspenda” procedurile în străinătate din „motive tehnice” .

Ucraina a adoptat o lege privind mobilizarea care vizează înăsprirea pedepselor pentru recalcitranți. De asemenea, a redus vârsta de mobilizare de la 27 la 25 de ani.

Alte stiri din Externe

Ultima oră