Grecia și-a revizuit condițiile de intrare pentru turiști, astfel că până pe data de 24 mai ora 06.00, vehiculele, altele decât cele de transport marfă, pot folosi două puncte de trecere a frontierei: Kulata-Promachonas şi Svilengrad-Ormenio.
Cei care vin cu mașina sau cu avionul vor avea nevoie fie de un test negativ COVID, fie o adeverință privind schema completă de vaccinare încheiată cu cel puţin 14 zile în urmă, fie o dovadă oficială că au fost infectați cu COVID între 2 și 9 luni în urmă. În plus, mai există și un formular de completat.
Ministerul Afacerilor Externe precizează că autorităţile elene au revizuit condiţiile de intrare în Republica Elenă, în contextul pandemiei de COVID-19. Noile măsuri au intrat în vigoare la data de 14 mai 2021, ora 06.00 şi se aplică până la data de 24 mai 2021, ora 06.00.
Astfel, potrivit noilor măsuri adoptate de autorităţile elene, accesul pe cale rutieră şi aeriană pe teritoriul Republicii Elene va fi permis persoanelor care îndeplinesc cel puţin una dintre următoarele condiţii:
- prezintă rezultatul unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior intrării pe teritoriul elen;
- prezintă o dovadă care atestă efectuarea unui vaccin împotriva COVID-19, cu condiţia să fi trecut cel puţin 14 zile de la data efectuării rapelului (în cazul unui vaccin efectuat în două doze) sau a dozei unice (pentru vaccinul efectuat în doză unică). Documentul care atestă efectuarea vaccinării trebuie să fie redactat în limba engleză.
- prezintă o dovadă emisă de un laborator autorizat din statul de provenienţă, prin care se confirmă faptul că persoana în cauză a fost diagnosticată pozitiv cu COVID-19, într-o perioadă cuprinsă între 2 şi 9 luni anterior datei sosirii în Republica Elenă. Documentul care atestă infectarea cu virusul SARS-CoV-2 poate fi redactat în limbile engleză, spaniolă, italiană, germană, franceză sau rusă.
Totodată, MAE reaminteşte că toate persoanele care intră în Republica Elenă au obligaţia de a completa formularul PLF (Passenger Locator Form) cu cel puţin 24 de ore înaintea începerii călătoriei, indiferent de statul din care sosesc. Formularul este accesibil aici - https://travel.gov.gr/#/.
De asemenea, potrivit informaţiilor comunicate de către autorităţile elene, accesul pe teritoriul Greciei prin punctele rutiere de trecere a frontierei a fost modificat, astfel:
- prin punctul de trecere a frontierei Nymfea-Makaza este permisă intrarea doar a transportatorilor profesionişti de mărfuri, nefiind permis accesul în alte scopuri;
- prin punctele de trecere a frontierei Kulata-Promachonas şi Svilengrad-Ormenio este permisă intrarea tuturor categoriilor de persoane şi autovehicule. Programul de funcţionare al celor două puncte de trecere a frontierei este de 24h/24h;
- prin punctele de trecere a frontierei de la Kakavia (frontiera cu Republica Albania) şi Kipi (frontiera cu Republica Turcia) este permisă intrarea doar pentru cetăţenii greci, persoanele cu rezidenţa în Grecia, care călătoresc în Republica Elenă pentru motive esenţiale, în limita a 400 de persoane/zi. Programul de funcţionare al celor două puncte de frontieră este 07:00 - 23:00. Nu este impusă o limitare a numărului de autovehicule de marfă care traversează punctele de trecere Kakavia sau Kipi.
MAE informează că rămâne în vigoare măsura efectuării, de către autorităţile elene, în mod aleatoriu, a unor teste rapide pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 la punctele de trecere a frontierei, pentru toate categoriile de persoane, inclusiv transportatorilor profesionişti.
MAE reiterează recomandarea adresată cetăţenilor români de a se informa temeinic anterior deplasării în străinătate şi de a respecta cu stricteţe măsurile aplicabile în contextul pandemiei de COVID-19.
MAE reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: 0030 210 6728879; 0030 210 6744544 sau al Consulatului General al României la Salonic: 0030 2310 340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.
De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă: 00306978996222 şi al Consulatului General al României de la Salonic: 0030 6906 479076.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://www.mae.ro/node/51914, http://atena.mae.ro/, http://salonic.mae.ro/ şi http://www.mae.ro/.
Grecia, mutată pe lista galbenă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat: Fără carantină la revenirea în românia, dacă ești vaccinat sau ai test PCR negativ
Guvernul României actualizat vineri lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat introducând și lista roşie a statelor cu risc epidemiologic. Cei care vin din aceste zone nu stau în carantină dacă sunt vaccinaţi.
Germania, Grecia, Italia, Austria, Spania sau Bulgaria se află în zona galbenă, iar persoanele care vin din aceste țări NU intră în carantină dacă sunt vaccinate sau prezintă un test PCR nu mai vechi de 72 de ore.
Grecia și-a redeschis turismul, de vineri, după trei luni de lockdown / Care sunt regulile pentru turiști
Grecia a ridicat de vineri restricţiile de călătorie şi a redeschis porţile turismului, după trei luni de lockdown, însă numărul cazurilor de COVID-19 rămâne ridicat, relatează EFE.
Pentru greci, important este însă că se pot deplasa la casele lor de vacanţă, având în vedere că de vineri au fost ridicate restricţiile de deplasare între regiuni.
Cine va călători cu maşina nu trebuie să ia măsuri suplimentare, deşi Guvernul recomandă ca înainte de a pleca în călătorie cetăţenii să facă acasă teste rapide anti-COVID-19.
Condițiile de deplasare cu feribotul sau cu avionul
Pentru deplasările în insule cu feribotul - care poate opera la 85% din capacitate - sau cu avionul este obligatorie prezentarea unui certificat de vaccinare obţinut după 14 zile de la a doua doză sau a unui test PCR negativ realizat cu 72 de ore înainte de călătorie, sau a unui test rapid efectuat acasă cu 24 de ore înainte, sau un certificat care să ateste că persoana a trecut prin boala COVID-19, valabil între două şi nouă luni de la infectare.
Aceste reguli se aplică şi pentru cetăţenii greci, şi pentru turiştii străini, scrie hotnews.ro.
Certificatul se obţine pe platforma self-testing.gov.gr, în cazul probelor făcute acasă sau efectuate în centrele de diagnosticare publice sau private.
Accesul în magazine, fără programare
Un alt factor esenţial care se schimbă de vineri este că se poate intra în magazinele neesenţiale fără programare prealabilă, cum era necesar de la sfârşitul lunii martie, când s-au redeschis centrele comerciale. Totuşi, se menţine neschimbată limitarea suprafeţei la 1 client la 25 m2, la fel ca protocoalele de distanţare şi obligativitatea purtării măştilor sanitare atât în interior, cât şi în exterior.
Carantină între orele 24.00 - 05.00
Imaginea străzilor a început să se schimbe din 3 mai, când s-au redeschis barurile şi restaurantele în aer liber după o pauză de jumătate de an, timp în care au fost posibile doar livrările la domiciliu. Odată cu această redeschidere se relaxează şi interdicţia de circulaţie nocturnă, care de vineri va fi mai scurtă şi va fi în vigoare între orele 24.00 şi 05.00, fapt ce va permite un program prelungit al restaurantelor.
Vineri s-au redeschis şi muzeele, în timp ce siturile arheologice s-au redeschis pe 22 martie.
Turismul, miza ridicării restricțiilor
Una din principalele mize ale ridicării restricţiilor este posibilitatea reluării turismului, motorul principal al economiei elene şi care reprezintă între 25 şi 30 la sută din PIB.
Guvernul a promis că deschiderea turismului se va face luând măsurile de precauţie necesare şi evitând riscurile. Într-un interviu acordat EFE, ministrul grec al turismului, Haris Theoharis, a invocat joi mai multe studii relevante - al Universităţii Yale (M.Britanie) şi Institutului Robert Koch (Germania) - care au demonstrat că turismul implică un risc "scăzut" de răspândire a coronavirusului comparativ cu alţi factori.
Incidenţa cazurilor rămâne însă ridicată în Grecia - 270 în ultimele 14 zile şi 162 timp de şapte zile la 100.000 de locuitori - iar presiunea asupra sistemului sanitar public este în continuare ridicată.
În ultimele săptămâni, numărul îmbolnăvirilor s-a stabilizat uşor, dar continuă să depăşească media zilnică de 2.000 de cazuri la o ţară cu aproape 11 milioane de locuitori. Totuşi, experţii sanitari au văzut semne pozitive în faptul că în ultimele săptămâni externările au depăşit numărul spitalizărilor.
Guvernul premierului conservator Kyriakos Mitsotakis susţine că ţara este bine pregătită pentru a face un turism în siguranţă, prin crearea de "bariere" şi lansarea campaniei de vaccinare pe orizontală, care ar putea face ca până la sfârşitul lunii iunie să fie vaccinaţi toţi cetăţenii.
Veriga slabă
Insulele sunt totuşi veriga slabă a sănătăţii elene, deoarece atenţia medicală este mai precară în partea insulară a ţării.
Este şi motivul pentru care executivul a optat pentru vaccinarea pe orizontală indiferent de vârsta populaţiei. Până acum, a fost imunizată populaţia din insulele mici; până la sfârşitul lunii mai se va încheia vaccinarea în cele mijlocii; iar până la sfârşitul lui iunie campania de vaccinare în insulele care depăşesc 100.000 de locuitori. (Sursa: Agerpres)