Grecia, din nou în izolare. Ieși din casă doar dacă trimiți SMS cu ora și motivul, apoi primești autorizație

05 Noi 2020
Grecia, din nou în izolare. Ieși din casă doar dacă trimiți SMS cu ora și motivul, apoi primești autorizație

Grecia se va izola începând de sâmbătă, timp de trei săptămâni, a anunțat joi premierul grec Kyriakos Mitsotakis în cadrul unei conferințe video, subliniind necesitatea de a opri al doilea val epidemic care lovește țara.

„A fost o decizie dificilă”, dar „trebuie luate măsuri timp de trei săptămâni pentru a învinge al doilea val”, a spus premierul. Grecii nu vor putea să-și părăsească locuințele decât după ce primesc o autorizatie prin SMS, pe telefonul mobil.

Izolarea înceape sâmbătă, ora locală 6:00, doar „magazinele esențiale”, inclusiv supermarketurile și farmaciile, vor rămâne deschise.

Un SMS pentru a putea părăsi casa
Pentru a părăsi casa, grecii trebuie să indice motivul și ora prin SMS, apoi să obțină aprobarea de la autorități, de asemenea, prin SMS.

Spre deosebire de prima izolare impusă timp de șase săptămâni, la sfârșitul lunii martie, „grădinițele și scolile primare vor rămâne deschise”, a spus premierul.

Educația la distanță va fi reluată pentru licee și universități, cele din urmă funcționând deja online.

Această reizolare este determinată de creșterea zilnică a numărului deceselor și persoanelor infectate: miercuri s-au înregistrat 2.646 de cazuri noi și 18 decese, o creștere notabilă comparativ cu cifrele din săptămâna trecută.

În total, coronavirusul a provocat 673 de victime în Grecia și aproape 47.000 de cazuri pozitive.

Creșterea spitalizărilor
Dar, mai presus de toate, numărul pacienților internați la terapie intensivă este cel care stârnește îngrijorarea autorităților. Acesta s-a dublat într-o lună, de la 82 de persoane pe 4 octombrie la 169 miercuri.

„Paturile Covid-19 din Salonic sunt ocupate în proporție de 78%, iar în regiunea Atenei 66%”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Sotiris Tsiodras.

„De ce luăm această decizie acum?”, a continuat premierul, pentru că „în ultimele cinci zile am observat o creștere periculoasă a numărului de decese și a ocupării (paturilor) de terapie intensivă”.

„Dacă vom continua în acest ritm, în 10 zile vom avea peste 1.000 de persoane în spital”, a adăugat el.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră