Germania: Alerte de călătorie pentru alte regiuni din 11 state UE

27 Sep 2020
Germania: Alerte de călătorie pentru alte regiuni din 11 state UE

Guvernul german a declarat noi regiuni din UE drept zone de risc de infectare cu coronavirus, între care și județul Covasna. Pe lista zonelor de risc figurează de altfel numeroase judeţe din România.

Afectate de avertismentele de călătorie ale Berlinului sunt acum jumătate din țările Uniunii Europene. Nou introduse pe lista ținuturilor cu statut de zonă de risc sunt Lisabona, Dublin, Copenhaga și regiuni de graniță din Cehia și Austria.

În ceea ce privește România, Institutul Robert Koch (RKI), principala autoritate germană de profil, consideră regiuni de risc, pe lângă Covasna și capitala București, următoarele județe: Bacău, Bihor, Brăila, Brașov, Caraș Severin, Iași, Ilfov, Neamț, Prahova, Vâlcea, Vaslui.

Pe lista Institutului Robert Koch au fost incluse și regiuni din țările din vecinătatea Germaniei, precum Danemarca, Cehia, Franța, Austria și Olanda. Zonele de risc pentru coronavirus sunt cuprinse în 14 din cele 27 de state membre ale blocului comunitar.

Miercuri au fost introduse pe lista amintită regiuni din Danemarca, Portugalia, Irlanda și Slovenia, alături de noi zone din țări deja prezente pe listă, precum Franța, Cehia, Olanda, Croația, România, Austria și Ungaria.

Cei care revin din străinătate sunt obligați să se testeze

Persoanele care revin în Germania din zone considerate de risc trebuie să se testeze de coronavirus cu 48 de ore înainte sau după intrarea pe teritoriul Republicii Federale, dacă nu au deja un rezultat negativ actual la acest test.

Alertele de călătorie nu reprezintă interdicții de a vizita țările afectate, ci au doar rolul de a-i convinge pe rezidenții germani să evite călătoriile în regiunile afectate. Ministerul de Externe de la Berlin recomandă evitarea călătoriilor nenecesare în zonele de risc. Avertismentul de călătorie le permite turiștilor să anuleze gratuit eventuale rezervări de concedii în zonele afectate. Oamenii pot primi înapoi și banii pe rezervări de zboruri, hoteluri și case de vacanță, dacă aceste contracte au fost încheiate în baza dreptului german.

În Cehia și Austria, au fost declarate zone de risc regiuni aflate direct la granița cu Germania. În Austria este vorba de îndrăgita destinație de vacanță Vorarlberg, în Cehia este vorba de regiunile Karlovy Vary, Plzen, Liberec și Boemia de Sud, la granița cu landurile germane Bavaria și Saxonia.

Ministrul ceh de Externe, Tomas Petricek, a declarat miercuri seară că decizia Germaniei este "de înțeles", având în vedere evoluția epidemiei de coronavirus în Cehia. Praga a negociat cu Berlinul și a obținut excepții pentru navetiști, șoferi de camioane și călători aflați în tranzit. Se încearcă acum un acord privind exceptarea de la prevederile restrictive și a celor care locuiesc în regiunea de graniţă. Potrivit estimărilor, 37.000 de navetiști cehi ar lucra în Germania, mai ales în domeniile gastronomic și sanitar.

Trei noi regiuni franceze declarate zone de risc

În Danemarca este afectată regiunea Hovedstaden din jurul capitalei Copenhaga. Inclusă este și insula de vacanță Bornholm din Marea Baltică. În Irlanda, zonă de risc este doar capitala Dublin, în Portugalia Lisabona. În Franța, noi regiuni de risc sunt acum și Normandia, Bretania și Centre-Val de Loire. Niciuna nu se află la granița cu Germania.

Ministerul german de Externe a emis primele avertismente de călătorie la 17 martie, după izbucnirea pandemiei de coronavirus. Acestea au fost anulate la jumătatea lunii iunie pentru peste 30 de țări europene. Ele au fost între timp reintroduse din cauza reluării creșterii masive a numărului de cazuri noi de coronavirus. În prezent, singura țară din UE pentru care există un avertisment de călătorie lansat de Berlin valabil pentru întregul teritoriu este Spania.

De regulă, un ținut este declarat zonă de risc de RKI atunci când se înregistrează peste 50 de cazuri la 100.000 de locuitori într-un interval de șapte zile. Avertismentele de călătorie pot avea drept cauză și posibile interdicții de intrare în țară sau măsuri de igienă deficitare.

Material preluat de la DEUTSCHE WELLE

Alte stiri din Externe

Ultima oră