De miercuri, 27 aprilie, Polonia și Bulgaria nu vor mai primi gaze de la grupul Gazprom. Anunțul a fost făcut marți de cele două țări, care susțin că s-au pregătit pentru el, scrie AFP citata de Le Figaro.
Gigantul rus Gazprom își va suspenda livrările de gaz către Bulgaria de miercuri, a anunțat marți seară Ministerul Energiei din Bulgaria, citat de agenția de știri de stat rusă Tass. Guvernul bulgar își evocă refuzul de a respecta noile cerințe ale furnizorului.
„Astăzi (marți), Bulgargas EAD a primit notificarea că livrările de la Gazprom Export vor fi suspendate din 27 aprilie 2022”, a mai spus puțin mai târziu Ministerul Economiei din Bulgaria, în timp ce această țară din Balcani este dependentă în proporție de peste 90% de gazul rusesc.
„Pe 26 aprilie 2022, Gazprom a informat (compania poloneză de gaze) PGNiG despre intenția sa de a suspenda complet livrările în baza contractului Yamal (...) pe 27 aprilie”, se arată într-un comunicat al companiei poloneze.
Gata pentru orice întrerupere
Acești doi membri ai NATO și ai Uniunii Europene (UE) declară însă că sunt pregătiți să obțină gazul lipsă din alte surse. „Nu va lipsi gazul în casele poloneze”, a scris ministrul polonez al Climei Anna Moskwa pe Twitter. „Încă din prima zi a războiului, am declarat că suntem pregătiți pentru independența completă față de materiile prime rusești”, a adăugat ea.
„Au fost întreprinse acțiuni pentru găsirea unor aranjamente alternative pentru furnizarea de gaze naturale și pentru a face față situației”, a subliniat, la rândul său, guvernul bulgar într-un comunicat de presă, asigurând că „în prezent” nu este planificată nicio măsură pentru consum.
După introducerea sancțiunilor împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei, Kremlinul a avertizat țările UE că li se va întrerupe aprovizionarea cu gaz dacă nu vor plăti în ruble din conturile rusești. Moscova a precizat, însă, că prețul gazului a rămas exprimat în moneda contractelor curente, cel mai adesea în euro sau dolari, și că clienții ar trebui să efectueze o simplă tranzacție valutară în Rusia.
„Partea bulgară și-a îndeplinit pe deplin obligațiile și a făcut toate plățile cerute de contract în timp util”, a reacționat guvernul. Și a denunțat „noua procedură de plată în două etape propusă de partea rusă”.
„Nu respectă contractul existent până la sfârșitul acestui an și prezintă riscuri semnificative pentru partea bulgară, în special aceea de a efectua plăți fără a primi nicio livrare de gaz din partea rusă”, a spus el.
Bulgaria este aproape complet dependentă de Rusia pentru consumul său anual de aproximativ 3,0 miliarde de metri cubi de gaz. Națiunea balcanică primește doar sume mici de la Azerbaidjan pe care speră să le crească după finalizarea unei legături cheie către Grecia vecină la sfârșitul acestui an.