În 17 februarie, Parlamentul bulgar a decis în unanimitate să interzică practica de a elibera așa-numitele „pașapoarte de aur” străinilor cu buzunare adânci, mulți dintre ei ruși.
După ce Cipru a abandonat schema în 2020, Bulgaria și Malta au fost singurele dintre cei 27 de membri ai Uniunii Europene care încă mai ofereau cetățenie străinilor în schimbul unor investiții mari – în cazul Bulgariei, un milion de leva (aprox. jumătate de milion de euro). Cetățenii țărilor din afara UE primeau un permis de ședere permanentă în Bulgaria (viza de aur) sau un „pașaport de aur”, datorită acestor investiții, făcute în principal în achiziționarea de titluri de stat sau depozite bancare în țară.
Comisia Europeană și Parlamentul au criticat în mod repetat această practică; pe 15 februarie, deputații europeni o considerau „îndoielnică din punct de vedere etic, legal și economic” și avertizau asupra „riscurilor de securitate”. Schema cipriotă a fost expusă ca fiind plină de corupție.
Potrivit presei locale, sunt 96 de beneficiari ai acestei schemei, cetățeni ai Rusiei, Chinei și ai țărilor din Orientul Mijlociu și Asia Centrală. Potrivit unor informații neoficiale, „pașapoartele de aur” sunt unul dintre motivele pentru care Bulgaria nu este membră a spațiului Schengen, iar SUA nu doresc să desființeze vizele pentru bulgari.
Foto: The Sofia Globe