Emmanuel Macron anunţă noi restricţii antiepidemice în Franţa

01 Apr 2021 | scris de Istvan Deak
Emmanuel Macron anunţă noi restricţii antiepidemice în Franţa

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a anunţat miercuri seară noi restricţii antiepidemice, inclusiv închiderea unităţilor de învăţământ, în contextul valului trei al pandemiei, dar sunt prevăzute excepţii privind deplasările interregionale cu ocazia Paştelui catolic, care este pe 4 aprilie.

Franța închide toate școlile, grădinițele și creșele timp de trei săptămâni, pentru a trece de valul trei al pandemiei, potrivit Le Figaro. Închiderea totală coincide parțial cu vacanța de Paștele catolic.

Părinții care nu au cu cine să își lase copiii și nu pot lucra de acasă au dreptul la indemnizația parțială de șomaj.

Până sâmbătă 10 aprilie, cursurile elevilor din clasele primare, colegii și licee se vor ține online. Vacanța de primăvară va începe la 12 aprilie și va dura două săptămâni pentru toate zonele. Apoi din 26 aprilie și pentru p săptămână cursurile se vor relua cu prezență fizică la școlile primare și grădinițe, și la distanță pentru colegii și licee. La 3 mai se vor redeschide școlile, cu măsuri adaptate.

Studenții vor putea continua să meargă la universități o zi pe săptămână.

44% dintre pacienții de la Terapie Intensivă din Franța au sub 65 de ani, a mai anunțat președintele, subliniind lipsa de eficacitate a măsurilor luate până acum.

Persoanelor care se deplasează pe un perimetru mai mare de 10 kilometri față de casă între orele 19:00 și 06:00 li se va cere ”atestarea” faptului că au un ”motiv imperios” pentru a o face.

De sâmbătă seara și timp de patru săptămâni, nu se va mai permite deplasarea într-un perimetru de peste 10 km, cu excepția cazului în care există un motiv imperios”, a anunțat șeful statului francez, potrivit Le Figaro. ”Vom pierde controlul dacă nu facem acum asta”, a spus Macron.

Noile măsuri extinse vor fi valabile pentru o lună.

Aproximativ 20 de milioane de francezi, inclusiv locuitorii regiunii Paris, au intrat în carantină din 20 martie.

Aceste reguli pentru întreg teritoriul prevăd o carantină de la ora 19:00 (17:00 GMT), închiderea anumitor magazine și restricții de circulație.

Pandemia a ucis 95.337 de persoane în Franța.

Este cea mai bună soluție pentru a încetini răspândirea virusului”, a spus Macron, care a adăugat că Franța a reușit să păstreze școlile deschise timp de mai multe luni decât au făcut-o țările vecine.

Vaccinare, vaccinare, vaccinare fără pauză”. Macron dorește accelerarea vaccinărilor, stabilind noi obiective: persoanele de peste 60 de ani se vor putea vaccina de la 16 aprilie, cele de peste 50 de ani vor avea acces din 15 mai. Apoi, toți francezii care doresc să se vaccineze o vor putea face de la jumătatea lunii iunie. Va fi adoptată o strategie specifică pentru toate profesiile expuse riscului, cum ar fi profesorii și forțele de ordine.

Ministerul francez al Sănătății a anunțat miercuri alte 59.038 de cazuri noi de coronavirus înregistrate în 24 de ore.

Președintele francez Emmanuel Macron a spus că Franța va atinge în curând pragul de 100.000 de decese provocate de COVID-19. Ministerul Sănătății a precizat de asemenea că 5.053 persoane sunt la terapie intensivă.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră