Președintele american Donald Trump a fost exonerat miercuri de Senatul SUA de acuzațiile de ”abuz de putere” și ”obstrucționare a Congresului”, în cadrul procedurii de destituire din funcție inițiate de majoritatea democrată din Camera Reprezentanților, votul din camera superioară a Congresului, unde republicanii au majoritate, fiind dat la o zi după discursul privind Starea Uniunii al liderului de la Casa Albă, informează New York Times, The Guardian și NBC News.
În ce privește primul cap de acuzare – abuz de putere, 48 de senatori au votat în favoarea destituirii, iar 52 împotrivă. Referitor la acuzațiile de obstrucționare a Congresului, 47 de senatori au votat pentru înlăturarea din funcție a lui Donald Trump, iar 52 s-au împotrivit.
Pentru a-l destitui din funcție pe președintele american erau nevoie de 67 de voturi în favoarea unuia din cele două capete de acuzare, reprezentând o majoritate de două treimi, însă posibilitatea unui astfel de vot era redusă, în condițiile în care Senatul este controlat de partidul lui Trump, republicanii având 53 de mandate, iar democrații 47.
De altfel, singura diferență notabilă înregistrată la vot este dată de anunțul senatorului republican Mitt Romney de a vota pentru destituirea lui Donald Trump din pricina acuzațiilor legate de abuz de putere.
Donald Trump a fost pus sub acuzare la 19 decembrie de Camera Reprezentanţilor pentru ”abuz de putere” şi ”obstrucţionarea Congresului”, devenind al treilea președinte din istoria SUA supus unei astfel de proceduri, după Andrew Johnson în 1868 și Bill Clinton în 1998, dar primul republican în această cauză.
Camera Reprezentanţilor, dominată de democraţi, s-a pronunţat în favoarea ”impeachment-ului” miliardarului republican de 73 de ani pentru “abuz de putere”, cu 230 de voturi pentru şi 197 împotrivă.
În opinia democraţilor, Trump se face vinovat de ”abuz de putere” pentru că ar fi condiţionat un ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina şi o primire a preşedintelui Zelenski la Casa Albă de reluarea investigării fiului lui Joe Biden, iar acuzaţia de ”obstrucţionare a Congresului” ar rezulta din încercările liderului de la Casa Albă de a împiedica investigarea acestui scandal prin instrucţiuni date unor actuali şi foşti membri ai administraţiei americane de a nu coopera în anchetă.
Votul a deschis calea unui proces de destituire în Senat, unde Partidul Republican al lui Trump deține majoritatea și a făcut improbabilă din punct de vedere politic o destituire din funcție.
Astfel, Donald Trump, în 2020, se alătură președinților Andrew Johnson, în 1868, şi Bill Clinton, în 1998, care au fost achitați de Senat. Republicanul Richard Nixon, aflat în centrul scandalului Watergate, a preferat să demisioneze în 1974 înainte de a fi pus sub acuzare de către Camera Reprezentanților, deși ancheta fusese anterior declanșată la finalul anului 1973.