Preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor anunță începerea procedurii de destituire a lui Trump (VIDEO)

25 Sep 2019 | scris de A.V
Preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor anunță începerea procedurii de destituire a lui Trump (VIDEO)

Preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor a anunţat marţi începerea procedurii de destituire a preşedintelui Donald Trump, acuzat de abuz de putere.

"Faptele preşedintelui până în prezent au încălcat Constituţia", a susţinut preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor.

Donald Trump "a trădat jurământul" de preşedinte, "securitatea naţională" şi "integritatea alegerilor" americane, a susţinut cu fermitate Pelosi în alocuţiunea pronunţată în Congres.

"Astăzi anunţ că această Cameră a Reprezentanţilor deschide o anchetă oficială în vederea unei proceduri de destituire", a continuat politiciana democrată, reticentă până acum să iniţieze un demers de acest tip.

Preşedintele american este suspectat că a făcut presiuni asupra Ucrainei în încercarea de a aduce prejudicii fostului vicepreşedinte democrat Joe Biden, care ar putea fi rivalul său la scrutinul electoral din 2020. Fiul politicianului, Hunter Biden, a început să lucreze pentru o companie ucraineană din domeniul gazelor începând din 2014. 

Donald Trump este acuzat că s-a folosit de funcția pe care o are pentru a face presiuni asupra președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, ca să-l determine pe acesta să declanşeze o anchetă de corupţie împotriva lui Biden. Ar fi făcut acest lucru într-o conversație telefonică, în luna iulie.

Fiul lui Joe Biden a devenit directorul companiei de gaze naturale din Ucraina în perioada în care tatăl său era vicepreședintele SUA. Donald Trump susține că această numire a încălcat legea și ar fi insistat pe lângă actualul președinte ucrainean să pornească o investigație.

Dezvăluirile au fost făcute de o sursă familiară cu situația. Mai mult, președintele Trump i-ar fi cerut asistentului său, Mick Mulvaney, să blocheze un ajutor militar de câteva milioane de dolari destinat Ucrainei, cu o săptămână înainte de a avea respectiva convorbire cu președintele Zelenski, au declarat pentru CNN două surse de rang înalt din administrație.

Luni, Trump negase că ar fi condiţionat ajutorul militar pentru Ucraina de declanşarea unei anchete la Kiev împotriva fostului vicepreşedinte american Joe Biden şi a familiei acestuia. Marți, Donald Trump a anunţat că va continua să blocheze ajutoarele americane pentru Ucraina. La sosirea la Adunarea Generală a ONU, el a declarat reporterilor că Europa ar trebui suporte o parte mai mare a poverii financiare pentru asistenţa acordată Kievului.

Fondurile respective au fost deja aprobate de Congresul Statelor Unite. Mai mulţi membri ai Comisiei pentru Alocări Bugetare a Senatului au anunţat încă din 12 septembrie că administraţia condusă de Trump a deblocat ajutoare în valoare de 250 de milioane de dolari, destinate sprijinirii Ucrainei în lupta cu separatiştii pro-ruşi susţinuţi de Moscova. Cu acea ocazie, Trump a avut conflicte cu Congresul, inclusiv cu colegi din Partidul Republican, din cauza practicii executivului de la Washington de a ocoli deciziile legislativului şi de a aloca fonduri pentru a-şi finanţa propriile iniţiative politice.

La nivel practic, Pelosi a solicitat unui număr de 6 comisii ale camerei inferioare, care anchetează deja activităţile preşedintelui american, să se înscrie în cadrul acestei proceduri.

În mod concret, aceasta înseamnă că, dacă vor reuşi să adune suficiente capete de acuzare, aceste comisii ar putea să redacteze articolele unei puneri sub acuzare care va fi apoi supusă votului în cadrul unei şedinţe plenare.

Partidul Democrat deţine majoritatea în Camera Reprezentanţilor, iar preşedintele Trump riscă să fie pus sub acuzare, ceea ce s-a întâmplat doar în cazul a doi din predecesorii săi în istoria SUA: democraţii Andrew Johnson în 1868 şi Bill Clinton în 1998 pentru scandalul legat de stagiara de la Casa Albă Monica Lewinsky. Până acum niciun preşedinte american nu a fost destituit.

Procedura prevede ulterior un vot în Senatul controlat de republicani. Doar un vot cu majoritatea a 2/3 ar putea conduce la destituirea preşedintelui ceea ce, în stadiul actual, pare puţin probabil.

Consecinţele acestui demers democrat asupra campaniei prezidenţiale din 2020 sunt imprevizibile, notează AFP.

Marţi, preşedintele Trump a apreciat că va avea un efect pozitiv asupra popularităţii sale în context electoral.

"Toţi spun că va avea un efect pozitiv pentru mine cu ocazia scrutinului" a declarat Trump, care şi-a propus să obţină un al doilea mandat la alegerile din noiembrie 2020.

 

UPDATE

Donald Trump a reacționat, ca de obicei, pe rețeaua Twitter. ”Este o vânătoare de vrăjitoare”, a reacționat Donald Trimp, care ulterior a scris că este o ”hărțuire prezidențială”.

"O zi atât de importantă la Naţiunile Unite, atât de multă muncă şi un succes atât de mare, iar democraţii au ţinut cu dinadinsul să o strice şi să o înjosească cu şi mai multe ştiri de ultimă oră, mizerii ale vânătorii de vrăjitoare", a scris Donald Trump pe Twitter. "Vă vine să credeţi?"

Alte stiri din Externe

Ultima oră