Un studiu efectuat în Brazilia ce avea ca scop testarea tratamentului cu clorochină administrat pacienților COVID pozitivi a fost înrerupt în ca precauție după ce s-au înregistrat decese ale persoanelor ce primeau diferite doze al medicamentului anti-malarie, conform The Guardian.
Clorochina și derivatul hidroxiclorochină în combinație cu un antibiotic a fost declarat un potențial tratament eficient împotriva noului coronavirus de președintele SUA Donald Trump chiar dacă nu exista un studiu concludent.
Rezultatul cercetărilor preliminare au fost publicate în revista Nature și semnalau apariția unor complicații cardiace severe ale pacienților tratați cu clorochină.
Studiul brazilian publicat într-o revistă de specialitate a fost întrerupt din motive de securitate înainte ca jumătate din cei 440 de pacienți înscriși în studiu să le fie administrat acest potențial tratament.
82 de pacienți în varii stadii ale infectării au primit doze diferite de tratament, ei fiind împărțiți în două categorii: cei care primeau doze mari de clorochină și cei care prezentau forme ușoare ale bolii sau nu erau încă confirmați primeau doze foarte mici. Rezultatele ar fi trebuit să apară după 28 de zile de la administrare.
După doar 13 zile de la administrare, 6 din cei 40 de pacienți cărora li s-au administrat doze mici de clorochină au decedat, iar din cei 40 ce au primit doze mult mai mari de tratament au decedat 16 persoane.
Reprezentanții medicali au obținut un răspuns clar în urma studiului efectuat: administrarea unor doze mari de clorochină pacienților este extrem de toxică.
Un alt studiu efectuat în Franța a anunțat că hidroxiclorochina și clorochina în combinație cu azitromicina nu au niciun rezultat concludent în tratarea noului coronavirus.
Chiar dacă numeroasele studii prezintă acest tratament ca fiind extrem de periculos, valul de informații din mass-media au dus la adoptarea lui în mai multe țări. Printre cei care l-au prezentat ca o soluție salvatoare s-au aflat Elon Musk, jurnaliștii Fox News și chiar Donald Trump l-a numit ”The game changer”.
Rapoartele oficiale publicate în revista de specialitate Nature prezintă pericolele ce pot apărea în urma adminstrării, pacienți putând dezvolta grave afecțiuni cardiace ce ar putea duce chiar și la deces.
Un doctor din New York a prezentat rezultatele obținute din administrarea clorochinei celor 84 de pacienți confirmați cu noul virus. Pacienții au fost monitorizați în permanență prin intermediul electrocardiogramei, li s-au administrat 2 doze de tratament în fiecare zi pe o perioadă de 5 zile. 9 pacienți au dezvoltat grave afecțiuni cardiace ce puteau duce oricând la un stop cardio-respirator. La sfârșitul perioadei de testare 4 pacienți au decedat, 16 au fost externați și 64 au rămas internați în spital.
Cercetătorii au transmis ca rezultat al studiului obligativitatea de a monitoriza în fiecare secundă activitatea cardiacă a pacienților, precizează The Guardian.