Britanicii ar putea ieși din izolarea impusă urmând propriul model. Mai mult de jumătate din populație ar putea ieși din nou pe străzi, s-ar putea reîntoarce la muncă, dar persoanele de peste 70 de ani și cei cu risc de a dezvolta afecțiuni grave în urma infectării ar urma să rămână izolați în continuare, precizează The Guardian.
Cercetătorii de la Universitatea Edinburgh au prezentat un plan de segmentare și protejare a populației ce ar permite autorităților să demareze procesul de relaxare a restricțiilor. Britanii care nu prezintă un risc foarte mare de infectare ar urma să iasă de sub restricții, în același timp asigurându-se protejarea maximă a persoanelor vârstnice și limitarea accesului în cămine a celor care ar putea fi purtători de virus.
Propunerea universității a fost transmisă miniștrilor având un impact major asupra a milioane de locuitori care ar putea să se întoarcă la muncă.
Guvernul analizează această posibilitate de extindere a izolării populației de peste 70 ani, creând un precedent periculos ce ar duce la apariția discriminărilor.
Liderul conservator, Iain Duncan Smith a declarat că persoanele vârstine au mult mai multă grijă de sănătatea lor și sunt în formă maximă, spre deosebire de persoanele mai tinere. ”Nu cred că aceasta este soluția optimă pe care ar trebui să o adoptăm”.
Jurnaliștii au descoperit documente oficiale ale cercetătorilor datate din martie conform cărora măsurile de izolare era de 8-13 săptămâni pentru persoanele tinere și de 17 săptămâni pentru vârstnici pentru a putea depăși pandemia.
Studiile inițiale au prezentat că cele 17 săptămâni de izolare a celor peste 65 de ani ar scădea mortalitatea cu 35-50%.
Purtătorul de cuvânt al guvernului nu a explus posibilitatea de a relaxa restricțiile pe categorii de vârstă. Această relaxare va fi aplicată sub atenta îndrumare a specialiștilor.
Se așteaptă ca Boris Johnson să prelungească măsurile de izolare a populație, urmând ca la finalul săptămânii să expună un plan etapizat de relaxare după ce pandemia va fi ținută sub control.
Autoritățile au precizat că în primă fază vor permite activitățile în aer liber acolo unde rata de infectare este mai mică.
Propunerea celor de la Edinburgh stipula ca persoanele vârstnice să intre în contact cu maxim 20% din personalul căminelor de bătrâni, iar aceștia ar trebui să fie testați zilnic.
Cu aplicarea acestor măsuri, se va permite ca 60% din populație să își reînceapă activitatea zilnică păstrâng în continuare măsurile de distanțare socială și cele de igienă.