Un test de coronavirus care va prezenta rezultatul în 75 de minute este în curs de dezvoltare și testare în spitalele din Londra. După verificarea acurității, acest kit va fi disponibil tuturor în doar câteva săptămâni, astfel fiecare va putea să verifice starea sănătății în propria casă, conform Evening Standard.
Profesorul Chris Toumazou din cadrul Imperial College London este cel care l-a inventat și depune eforturi pentru a crește capacitatea de producție la peste 300.000 de kituri pe lună până la începutul lunii iulie. Acesta va putea fi livrat firmelor și persoanelor fizice în cel mai scurt timp permițând astfel oamenilor să se întoarcă la muncă.
Institutul de Sănătate Publică londonez a comandat deja 10.000 de teste pe care le va distribui gratuit cadrelor medicale. Prețul estimat ar putea ajunge la 40 de lire pentru fiecare test.
Kitul este într-un amplu proces de testare în două spitale St Mary și Charing Cross acolo unde cadrele medicale îl întrebuințează pentru a obține un răspuns rapid dacă au fost infectate. Acesta va permite aflarea unui rezultat într-un timp mult mai scurt față de varianta actuală când răspunsul poate veni și la câteva zile după prelevarea mostrelor.
Denumirea oficială a kitului este DnaNudge și va permite testarea rapidă a pacienților care necesită internarea de urgență și nu se știe dacă sunt sau nu infectați cu noul coronavirus.
Următoarea tranșă de kituri va fi furnizată spitalelor Queen Charlotte and Chelsea unde vor putea fi testare cu rapiditate toate viitoarele mămici și Northwick Park, spitalul aflat în epicentrul pandemiei din Marea Britanie.
Această invenție va permite atingerea scopului declarat de primul ministru și anume creșterea capacității de testare de la 100.000 de britanici în fiecare zi, la 250.000.
DnaNudge a primit aprobarea autorităților după o perioadă de testare de peste 3 săptămâni pe un eșantion de 400 de pacienți, iar acuratețea testului a fost de 98% la testarea pozitivă cu noul coronavirus și 100% la confirmarea negativă COVID.
Aceste kituri sunt esențiale cadrelor medicale deoarece va fi singura posibilitate de gestionare a unor posibile infectări în masă din spitale. Autoritățile intenționează să asigneze spitale doar pentru această boală, astfel pacienții cu boli obișnuite ar putea să se prezinte cu toată încrederea în spital.
Acest test a fost dezvoltat prin modificarea unui test preexistent prin care se determina dieta pe care ar trebui să o aplice pacienții pentru a-și menține sănătatea fizică.
Testul permite analiza acizilor ribonucleici confirmând sau infirmând prezența virusului COVID-19. Se prelevează o mostră nazală care va fi pusă pe o lamelă și introdusă într-un device portabil numit NudgeBox. Aparatul detectează chiar și cantitatea optimă de mostră pentru a obține un rezultat cu acuratețe maximă.
Profesorul Toumazou este unul dintre cei mai renumiți ingineri din domeniul biomedical la nivel mondial și face parte din Royal Society. ”Noi vrem să ne asigurăm că luăm toate măsurile ce se impun pentru păstrarea sănătății cetățenilor, pentru a le permite să se testeze în propriile cămine și astfel vom putea toți să ne întoarce la viețile noastre normale, vom putea să ne ducem la muncă în siguranță după ce vom ieși din această carantină”, a adăugat profesorul.
O veste bună a venit în urma creșterii numărului de astfel de teste. S-a putut observa o scădere drastică a rezultatelor pozitive ce a permis specialiștilor să conchidă că momentul critic al pandemiei a fost depășit.