David Heymann, şeful Comitetului Zika din OMS, a invocat o ameninţare semnificativă şi de durată în cazul virusului care provoacă malformaţii congenitale la nou-născuţi.
Conform OMS, complicaţiile provocate de virusul Zika rămân o provocare importantă pentru sănătatea publică, care cer o acţiune intensivă. Peter Salama, directorul executiv al programelor de urgenţă ale OMS, a spus că virusul Zika, transmis de ţânţari, este sezonier şi se va întoarce.
Virusul nu dispare, a anunţat OMS pe Twitter. "Ţările trebuie să fie pregătite şi să pună accent pe depistare şi prevenţie, precum şi pe îngrijirea şi sprijinirea oamenilor", a adăugat organizaţia.
Organizația Mondială a Sănătății îşi propune o abordare pe termen lung împotriva virusului care s-a răspândit în întreaga Americă Latină, Caraibe și în afara acestor zone.
Aproape 30 de ţări au raportat malformații congenitale legate de Zika. OMS spune că numai în Brazilia au fost raportate peste 2.100 de cazuri de malformații ale sistemului nervos.
Virusul Zika este transmis în principal de ţântari, dar poate fi transmis şi pe cale sexuală. Cele mai multe persoane infectate nu se îmbolnăvesc. Virusul poate provoca o boală ușoară, cu febră, erupții cutanate și dureri articulare.