Criza economică lovește Elveția: sute de oameni stau la coadă pentru a primi alimente

10 Mai 2020 | scris de A.A.
Criza economică lovește Elveția: sute de oameni stau la coadă pentru a primi alimente

Peste 1.000 de oameni au stat la coadă sâmbătă pentru a primi pachete cu alimente gratuite la Geneva, subliniind impactul epidemiei de coronavirus asupra imigranților săraci și a celor care lucreză ilegal în bogata Elveție, relatează The Guardian.

Coada se întindea pe mai mult de 1 km în afara unui patinoar, unde voluntarii au oferit în jur de 1.500 de pachete persoanelor care s-au așezat la coadă încă de la 5 dimineață.

„La sfârșitul lunii, buzunarele mele sunt goale. Trebuie să plătim ne facturile, asigurarea, absolut tot”, a spus Ingrid Berala, o rezidentă din Nicaragua, care lucrează cu program redus. "Este minunat, pentru că există mâncare pentru o săptămână, o săptămână stăm fără griji... nu știu ce va fi săptămâna viitoare."

Într-o țară cu 8,6 milioane de locuitori, 660.000 de persoane se luptau cu sărăcia în 2018, conform sondajului realizat de Caritas, în special părinții singuri și cei cu un nivel scăzut de educație, incapabili să-și găsească un alt loc de muncă.

Peste 1,1 milioane de persoane riscau sărăcia, ceea ce înseamnă că au mai puțin de 60% din venitul mediu, de 6.538 de franci elvețieni (6.736 de dolari) pentru un loc de muncă cu normă întreagă în 2018.

Banca elvețiană UBS a calculat că Geneva este al doilea cel mai scump oraș din lume, pentru o familie de trei persoane, după Zurich. Chiar dacă venitul mediu este ridicat, acest lucru nu-i ajută pe cei care se zbat să supraviețuiască de la o zi la alta.

”Mulți oameni cunosc situația cu care se confruntă cei mai puțin norocoși, dar este cu totul altceva să vezi cu ochii tăi”, a declarat Silvana Matromatteo, directoarea ONG-ului Caravana Solidarității. ”Oamenii au început să plângă declarându-se șocați că acest lucru se întâmplă și în Elveția. Putem privi și aspectul pozitiv, pandemia a făcut să iasă la suprafață aceste diferențe uriașe, astfel noi vom depune eforturi suplimentare pentru a sprijini muncitorii.”

Patrick Wieland, șeful misiunii grupului „Doctori fără frontiere”, a declarat că un sondaj de săptămâna trecută a arătat că puțin peste jumătate din beneficiarii de alimente intervievați au fost fără documente, în timp ce alții erau elvețieni sau căutau azil.

Puțin peste 3% au fost testați pozitiv pentru COVID-19, de trei ori mai mare decât rata generală din Geneva.

„La Geneva, unul dintre cele mai bogate orașe din lume, au existat întotdeauna oameni care trăiesc în mod precar, în special cei care lucrează ca îngrijitori, în agricultură, pe șantiere sau în hoteluri și s-au trezit peste noapte fără un loc de muncă din cauza COVID-19”, a spus Wieland.

Alte stiri din Externe

Ultima oră