Într-o lume complet paralizată de coronavirus cu restricții din ce în ce mai dure, Suedia tratează pandemia cu pragmatism şi relaxare.
Autorităţile se bazează pe responsabilitatea şi conştiinţa cetăţenilor în lupta cu temutul virus. Nu au închis şcolile, restaurantele şi barurile au rămas deschise, iar oamenii chiar sunt încurajaţi să iasă afară pentru o gură de aer proaspăt, atât timp cât stau la o distanţă de un metru unul de celălalt.
De 14 zile nu se mai testează persoanele simptomatice sau cu simptome ușoare, sigura măsură drastică a fost interzicerea evenimentelor publice cu peste 50 de persoane, dar în același timp mall-urile, sălile de sport, cinematografele, toate școlile și restaurantele rămân deschise.
Recomandările transmise de autorități sunt în special pentru persoanele vârstnice care ar trebui să stea acasă și să se protejeze, ele fiind categoria cu risc major în cazul infectării, marea majoritate prezentând comorbidități, conform Digi24.
Un sondaj recent arată că 70% dintre suedezi susţin această abordare a autorităţilor, iar partidul de guvernământ a crescut în sondaje.
La începutul acestei săptămâni, Johan Giesecke, consilier suedez la OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) chiar şi-a încurajat concetăţenii să se bucure de soarele de primăvară.
Cu toate acestea, Covid-19 este acolo şi nu îi scuteşte pe scandinavi. Începând de vineri, peste 2.800 de cazuri, inclusiv 178 în terapie intensivă, au fost identificate cu un număr de 66 de decese cele mai multe dintre ele la Stockholm.
În ziua precedentă, numărul de decese a crescut cu 57% în douăzeci şi patru de ore.
Prin urmare strategia suedeză constă în încetinirea epidemiei pentru a prezerva sistemul de sănătate dar mai ales economia ţării bazându-se pe disciplina individuală a fiecăruia. La 22 martie prim-ministrul Stefan Löfven favorizând recomandările şi nu interdicţiile a solicitat astfel „calmul şi responsabilitatea tuturor suedezilor”. "Trebuie să existe modalităţi mai eficiente in a limita congestia în spitale decât de a închide o întreagă economie", a declarat pentru SVT Kerstin Hessius, fostul şef al Bursei de la Stockholm. O generatie intreaca isi va pierde viitorul dacă vom continua ”.
Prin urmare, societatea ar trebui să poată continua să funcţioneze şi, mai întâi, să lase şcolile deschise. Joacim Rocklöv, un epidemiolog la Universitatea Umea, nu împărtăşeşte această abordare „extrem de riscantă”. „S-ar putea să funcţioneze, dar ar putea merge nebuneşte într-o direcţie greşită”, a spus el.
Jouko Vanhala, un director financiar finlandez care lucrează la Spitalul Halland din Suedia, critică, de asemenea, strategia suedeză comparând-o cu cea din ţara sa de origine, care tocmai a închis regiunea Helsinki. "Suedia aşteaptă dovezi ştiinţifice în timp ce Finlanda acţionează", a spus el la televiziunea publică finlandeză. "În Suedia, este în general necesar să aveţi cunoştinţe ştiinţifice despre lucruri înainte de a lua o decizie", continuă el. Dar in acest moment experţii cred că Alfred Nobel s-ar rasuci in mormânt.
Peste granite, metoda Suediei de a lupta cu pandemia de coronavirus nu este văzută cu ochi buni, au existat acuzaţii că numărul de cazuri raportate este atât de mic pentru că nu sunt testaţi decât cei care manifestă simptome grave. De la Stockholm, mesajul autorităţilor a fost unui tranşant: noi luăm măsurile pe care le considerăm adecvate pentru poporul nostru.
Suedezii sunt renumiți pentru stilul lor de distanțare socială practicată în mod curent și, bazându-se pe acest aspect, marea majoritate a măsurilor transmise de autorități sunt la nivel de recomandări.
Activitatea economică nu a fost întreruptă, lăsând la latitudinea fiecărei firme dacă va decide ca activitatea sa să se desfășoare prin telemuncă.