Coronavirus în lume: Statele Unite ale Americii, pe locul trei, ca număr de cazuri confirmate

26 Mar 2020 | scris de A.A.
Coronavirus în lume: Statele Unite ale Americii, pe locul trei, ca număr de cazuri confirmate

Bilanțul victimelor în SUA a ajuns la 1.031 decedați, numărul total al persoanelor diagnosticate cu coronavirus ajungând la 68.572, potrivit unei numărători a Universității John Hopkins, anunță AFP

Statele Unite se află pe poziția a treia ca număr de cazuri confirmate, după Italia și China.

New York este unul din cele mai afectate state, cu 280 de persoane decedate în orașul New York de la izbucnirea epidemiei în China în a doua jumătate a lunii decembrie a anului trecut.

Potrivit unei proiecții puse la dispoziția Congresului american, se estimează ca între 70 și 150 de milioane de oameni ar putea fi infectați în Statele Unite, țară cu 327 milioane de locuitori.

În contextul creșterii numărului de decese și a prăbușirii sistemului financiar, la propunerea președintelui Trump, Senatul american a aprobat miercuri cu o majoritate covârşitoare un plan ''istoric'' de 2.000 de miliarde de dolari pentru susţinerea primei economii a lumii, afectată de pandemia de coronavirus, relatează AFP.

Susţinut de preşedintele Donald Trump şi rezultat al unor negocieri dure între senatori şi Casa Albă, acest text a fost adoptat cu sprijinul democraţilor şi al republicanilor şi urmează să fie aprobat de Camera Reprezentanţilor, controlată de democraţi, într-un cadrul unui vot programat vineri, înainte de a fi promulgat de preşedintele Trump.

Statele Unite au potențialul de a deveni noul epicentru al pandemiei cu coronavirus din cauza „accelerării foarte mari” a infecțiilor, a declarat marți un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății.

UPDATE

Este probabil ca maladia infecţioasă COVID-19 să revină în lunile următoare sub forma unor cicluri sezoniere, a prevenit miercuri un expert american, care a subliniat nevoia urgentă de a descoperi un vaccin şi tratamente eficiente, informează AFP.

Anthony Fauci, directorul Institutului naţional de boli infecţioase, a dezvăluit în timpul conferinţei de presă care este organizată zilnic de grupul operativ de lucru de la Casa Albă că noul coronavirus începe să se răspândească în ţările din emisfera sudică, unde iarna va sosi în curând.

"Dacă aceste ţări se vor confrunta cu o epidemie importantă, va fi indispensabil ca noi să fim pregătiţi pentru a face faţă unui al doilea ciclu", a avertizat expertul american. "Acest aspect face să devină şi mai importantă necesitatea de a dezvolta un vaccin, de a îl testa rapid şi de a face în aşa fel încât el să fie pregătit şi disponibil pentru următorul ciclu", a adăugat Anthony Fauci.

Două studii clinice sunt în curs de desfăşurare în China şi în Statele Unite pentru vaccinuri care nu vor putea să ajungă pe piaţă decât abia peste un an sau un an şi jumătate. Sunt studiate şi diverse tratamente - ce constau în combinaţii de noi medicamente şi altele deja existente, precum antimalaricele clorochină şi hidroxiclorochină.

Anthony Fauci a lăsat să se înţeleagă că maladia COVID-19 se manifestă mai virulent pe vreme rece decât într-un climat cald şi umed, consolidând astfel ipoteza lansată de un studiu preliminar realizat în China.

Acest lucru s-ar explica prin faptul că virusul prezent în picăturile de salivă sau excreţiile nazale expectorate de pacienţii cu SARS-CoV-2 rezistă mai mult timp în aer liber pe timp de vreme rece şi că sistemul imunitar este de obicei mai slăbit pe durata iernii.

O altă explicaţie potenţială: noul coronavirus se degradează mai repede atunci când ajunge pe suprafeţe calde, întrucât stratul de grăsime protectoare ce îl acoperă se usucă mai rapid.

Ratele de infectare reduse nu sunt însă sinonime cu eradicarea virusului. Aproape 2.500 cazuri de coronavirus au fost confirmate în Australia, unde au fost înregistrate şi opt decese. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră