Natan Sharansky a petrecut 9 ani într-o închisoare sovietică și 405 de zile în carceră. Ascultați-l vorbind despre cum a reușit să treacă prin această perioadă cumplită pentru viaţa unui om.
Sharansky, care are 72 de ani, a fost arestat de autorităţile sovietice în 1977 şi acuzat de înaltă trădare. El a rămas încarcerat până în 1986, dată la care a fost eliberat ca urmare a unei campanii în acest sens desfăşurate în Israel.
Născut în 1948 la Doneţk, Ucraina (Stalino, URSS), sub numele de Anatoly Borisovich Sharansky, Sharansky a fost pentru sovietici doar un “refuznik”, adică un evreu sovietic căruia autoritățile i-au refuzat dreptul de a emigra în Israel.
Sovieticii au invocat în 1973 că a avut acces la informații clasificate care periclitează siguranța națională și nu poate părăsi țara. L-au transformat într-un disitent și activist pentru drepturile omului.
În 1977 a fost arestat pentru înaltă trădare în favoarea americanilor. Singura presupusă probă a fost că a furnizat vesticilor o listă cu 1300 de evrei cărora li s-a interzis părăsirea URSS.
Fapta de înaltă trădare însemna condamnarea la moarte, însă Nathan a “scăpat” cu 13 ani într-un lagăr de muncă silnică.
După ce l-au ținut câțiva ani în izolare completă, sperând că își va pierde mințile, el a fost transferat în fostul gulag stalinist din Perm Oblast. “Jucam șah cu mine însumi în imaginația mea”, avea să declare Sharansky despre modul în care a supraviețuit.
După o luptă incredibilă dusă de soția sa Avital, cu un lobby puternic din Israel și SUA, el a devenit primul prizonier politic eliberat de Mihail Gorbaciov, și la presiunile politice intense ale președintelui american Ronald Reagan.
Sharansky a emigrat în Israel, a fondat un partid politic și a avut o carieră fulminantă, devenind și vicepremier, ministru de Interne, ministru al Construcțiilor și ministru al Industriei și Comerțului.
În 1996 l-a invins în Israel pe campionul mondial Gari Kasparov într-un meci demonstrativ de șah, iar în 2000 a avut o întâlnire bilaterală la Moscova cu Vladimir Putin.
Iată mai jos o filmare pusă la dispoziţie de Ambasada Statului Israel la Bucureşti.