Moscova aduce înapoi pe Pământ un astronaut american și doi cosmonauți ruși

30 Mar 2022
Moscova aduce înapoi pe Pământ un astronaut american și doi cosmonauți ruși

O navă spațială Soyuz care transporta doi cosmonauți ruși și un astronaut american a părăsit Stația Spațială Internațională miercuri și urma să aterizeze în Kazahstan după-amiază, un exemplu rar de cooperare în mijlocul unei crize în jurul Ucrainei, scrie AFP citata de Le Figaro.

Capsula Soyuz MS-19, care îi poartă pe rușii Anton Chkaplérov și Piotr Doubrov, precum și pe americanul Mark Vande Hei, detașată de ISS la ora 07:21 GMT conform planului, a indicat agenția spațială rusă Roscosmos. Aterizarea ar trebui să aibă loc la ora 11:28 GMT în sud-estul Kazahstanului, potrivit aceleiași surse. Această călătorie vine într-un context de tensiuni puternice în jurul Ucrainei între Rusia și țările occidentale, conduse de Statele Unite, care au pus sub semnul întrebării mai multe proiecte în domeniul cooperării spațiale.

La începutul lunii martie, Roscosmos publicase un videoclip în care se spunea în glumă că Mark Vande Hei ar putea rămâne pe ISS în loc să se întoarcă cu nava spațială Soyuz. Confruntată cu îngrijorarea americanilor, agenția rusă a trebuit atunci să  asigure că astronautul va fi într-adevăr adus înapoi.

Mark Vande Hei deține recordul zilelor consecutive petrecute în spațiu de un astronaut american, cu 355 de zile. În acest context de tensiuni, șeful lui Roscosmos Dmitri Rogozine, care multiplică ieșirile naționaliste pe rețelele de socializare, a afirmat la jumătatea lunii martie că funcționarea navelor rusești care aprovizionează ISS va fi perturbată de sancțiunile occidentale împotriva Moscovei în legătură cu invazia Ucraina. Potrivit acestuia, ar putea chiar să facă ca ISS să „amerizeze sau să aterizeze”.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră