Districtul Santa Clara din statul California a anunțat marți că primele două decese confirmate COVID s-au înregistrat la începutul lui februarie, precizează Business Insider. Cele două persoane au fost descoperite decedate în propria casă și testul COVID a fost făcut ulterior.
Această nouă descoperire confirmă faptul că în SUA, coronavirusul s-a declanșat cu 3 săptămâni mai devreme ca data anunțată. Primul caz oficial confirmat a fost înregistrat pe 28 februarie.
Oficialii din Santa Clara au transmis prin intermediul unui comunicat de presă că această descoperire vine atât de târziu deoarece la începutul pandemiei nu exista posibilitatea de a testa, aceste test erau efectuate doar de autoritățile centrale.
În aceeași declarație se precizează că medicul legist a testat 3 persoane descoperite decedate în caselor lor pe 6 februarie, 17 februarie și 6 martie.
Testele au fost trimise către Institutul de Control și Prevenție a Bolilor (CDC) și abia ieri au venit rezultatele finale. Toate cele 3 persoane au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus.
Primul caz confirmat fusese înregistrat pe 28 februarie, un bărbat de 50 de ani din Washington, dar noile informații ne dezvăluie că virusul era prezent pe teritoriul american de peste 3 săptămâni.
În statul California primele decese cauzate de coronavirus au fost înregistrate pe 4 și 9 martie, ambii pacienți trecuți de 60 de ani ce se aflau internați în cămine de bătrâni.
Autoritățile din Santa Clara au precizat că aceste informații vin atât de târziu din cauza regulilor inițiale de testare, doar pacienții cu simptome și cei care se întoarceau din călătorii, iar noile decese apar confirmate în urma autopsiilor efectuate, pacienții decedând în casă, fără a transmite medicilor simptomele resimțite.
Se mai menționează că se vor intensifica testele efectuate de medicii legiști pentru a descoperi toate decesele COVID nedeclarate până acum.
Statele Unite au fost acuzate că fac mult prea puține teste raportat la numărul de locuitori, autoritățile dând vina pe numărul mic de kituri de testare și imposibilitatea de a achiziționa un număr foarte mare într-un interval de timp foarte restrâns.
CDC a demarat procesul de expediere a testelor începând cu 29 februarie, trimițând zecii de mii de teste către spitale și laboratoare.
Președintele Donald Trump a anunțat luni că au fost testați mai mult de 4 milioane de americani, capacitatea zilnică ajungând la 150.000 de teste, adaugă Business Insider.