Conflict diplomatic major între Rusia şi Germania

19 Iun 2020 | scris de A.V.
Conflict diplomatic major între Rusia şi Germania

Ministrul de Externe al Germaniei, Heiko Maas, a ameninţat Rusia cu sancţiuni în legătură cu uciderea unui cetăţean georgian la Berlin, act care se presupune că a fost comis la comanda Kremlinului, au informat agenţiile dpa şi Reuters, preluate de Agerpres.

Un purtător de cuvânt al guvernului federal a anunţat că autorităţile germane au expulzat în decembrie 2019 doi membri ai ambasadei ruse în legătură cu acest caz, iar executivul german a început să ia măsuri împotriva Rusiei şi după atacul cibernetic asupra Parlamentului Germaniei. Aceste măsuri este foarte posibil să fie sancţiuni la adresa Federaţiei Ruse, a mai precizat oficialul de la Berlin.

Procurorii germani au inculpat un cetăţean rus de uciderea la comandă a unui georgian, în 23 august 2019, într-un parc din cartierul rezidenţial Moabit din Berlin, adăugând că ei cred că această crimă a fost comandată de guvernul rus. Într-un comunicat oficial, Procuratura Federală de la Berlin susţine că motivaţia asasinatului se regăseşte în faptul că victima era un opozant politic la adresa puterii de la Moscova şi a guvernelor din republicile autonome Cecenia şi Inguşeţia. Autorul asasinatului, mai spun procurorii germani, ar fi plecat de la Moscova la Paris, în jurul datei de 18 iulie, iar de aici s-a deplasat la Varşovia. Din capitala Poloniei a ajuns, la 20 august 2019, la Berlin.

Zelimhan Hangoşvili, de 40 de ani, a fost ucis la 23 august 2019 cu două gloanţe în cap în timp ce se afla într-un parc central din capitala Germaniei. El se născuse în Cecenia şi obţinuse cetăţenia Georgiei.

La momentul anunţării asasinatului, guvernul de la Moscova a făcut referire la victimă ca fiind un „criminal” iar preşedintele Vladimir Putin, într-o conferinţă de presă comună alături de cancelarul federal Angela Merkel, susţinută în decembrie 2019, s-a pronunţat că ar fi fost vorba despre moartea unui „bandit” şi a unui „criminal”.

Acuzaţiile aduse în spaţiul public de autorităţile germane sunt considerate „fără fundament” în opinia ambasadorului Federaţiei Ruse la Berlin, Serghei Neceaiev, într-o declaraţie preluată de France Presse. „Noi considerăm aceste acuzaţii ca nejustificate şi fără fundament”, a declarat diplomatul rus în cadrul unei conferinţe de presă.

Alte stiri din Externe

Ultima oră