Cazul Navalnîi: Germania dă Rusiei un ultimatum de câteva zile

06 Sep 2020
Cazul Navalnîi: Germania dă Rusiei un ultimatum de câteva zile

Germania, care deţine în prezent preşedinţia Consiliului UE, a sporit duminică presiunea asupra Rusiei, ameninţând cu sancţiuni în lipsa unui răspuns în următoarele zile cu privire la aparenta otrăvire a principalului critic al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, informează AFP, preluată de Agerpres.

„Stabilirea de ultimatumuri nu ajută pe nimeni, însă dacă în următoarele zile partea rusă nu contribuie la clarificarea celor întâmplate, atunci va trebui să discutăm despre un răspuns cu partenerii noştri„, a declarat ministrul de externe german Heiko Maas cotidianului Bild.

Şeful diplomaţiei germane a adăugat că, în cazul în care se va decide impunerea de sancţiuni, ele vor trebui să fie ţintite şi nu a exclus cu totul un impact asupra proiectului gazoductului Nord Stream 2, care ar urma să lege Rusia de Germania prin Marea Baltică.

Principalul oponent al Kremlinului, Aleksei Navalnîi este în prezent internat într-un spital din Berlin, deoarece – potrivit guvernului cancelarului Angela Merkel – a fost „fără nicio îndoială” otrăvit în Rusia în timpul unui turneu electoral cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok.

Berlinul şi alte ţări occidentale au cerut Moscovei în repetate rânduri să facă lumină în acest caz, însă ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat săptămâna aceasta că acuzaţiile de asasinat trebuie primite cu „o bună doză de scepticism” şi a cerut Berlinului să vină cu dovezi.

Omologul său german a dat vina pe statul rus pentru otrăvirea lui Navalnîi, o premieră pentru Berlin, comentează AFP.

„Există mai multe indicii în acest sens, este motivul pentru care partea rusă trebuie acum să reacţioneze. Substanţa letală cu care Navalnîi a fost otrăvit s-a aflat în trecut în posesia autorităţilor ruse, doar un mic număr de persoane are acces la Noviciok şi această otravă a mai fost folosită de serviciile ruse în atacul împotriva fostului agent (rus) Serghei Skripal” în Marea Britanie, a avertizat Maas.

„În orice caz, sper ca ruşii să nu se constrângă să ne schimbăm poziţia în privinţa Nord Stream”, a mai spus ministrul german, făcând totodată apel la o bună evaluare a consecinţelor unei eventuale anulări a acestui proiect.

Alte stiri din Externe

Ultima oră