Boris Johnson va demisiona astăzi din funcția de lider al Partidului Conservator

07 Iul 2022
Boris Johnson va demisiona astăzi din funcția de lider al Partidului Conservator

Premierul britanic este slăbit de numeroasele plecări în cadrul guvernului său. El este de așteptat să rămână în Downing Street până în toamna viitoare, scrie LeFigaro

Boris Johnson va demisiona joi, 7 iulie, din funcția de șef al Partidului Conservator. Potrivit informațiilor de la BBC , prim-ministrul britanic, care va vorbi în cursul zilei, ar trebui să rămână în funcție până în toamna viitoare, momentul în care conservatorii vor numi un nou lider. O campanie va avea loc în această vară și un nou prim-ministru va fi numit la timp pentru conferința Partidului Conservator din octombrie, explică BBC.

Acest anunț vine într-un context de succesiune a demisiilor în cadrul guvernului lui Boris Johnson. În total, cel puțin 60 de plecări au fost anunțate în guvern de marți, inclusiv cinci miniștri, un exod cu o viteză fără precedent în istoria politică britanică.

Nemulțumire de luni de zile

Toată ziua de miercuri, demisiile s-au succedat, partidul conservator fiind obosit de scandalurile repetate de când Boris Johnson, fostul erou al Brexit-ului, a sosit în Downing Street în 2019. Sesiunea săptămânală de întrebări din Parlament fusese deosebit de furtunoasă pentru Boris Johnson, cu noi apeluri pentru demisie în propria sa tabără.

Nemulțumirea fierbea de luni de zile, alimentată în special de scandalul petrecerilor ilegale din Downing Street în timpul izolării anti-Covid, când britanicii trebuiau să respecte reguli foarte stricte. Miercuri seară, mai mulți miniștri plecaseră pe Downing Street pentru a încerca, în zadar, potrivit presei britanice, să-l convingă pe Boris Johnson că, după ce și-a pierdut încrederea Partidului Conservator după trei ani tulburi la putere, ar trebui să demisioneze, în interesul său si cel a țării.

Un nou val de demisii joi dimineață

Joi dimineață, Boris Johnson s-a confruntat cu un nou val de demisii din partea a doi miniștri. Ministrul britanic pentru Irlanda de Nord, Brandon Lewis, și-a anunțat decizia printr-o scrisoare postată pe Twitter și adresată prim-ministrului. „ Guvernul decent și responsabil este construit pe onestitate, integritate și respect reciproc - cu un profund regret personal trebuie să părăsesc guvernul, deoarece cred că aceste valori nu mai sunt respectate ”, a spus el.

Fără să demisioneze de această dată, noul ministru britanic de Finanțe Nadhim Zahawi, numit marți după demisia șocantă a lui Rishi Sunak, i-a cerut joi premierului Boris Johnson „ să plece acum ”. „ Prim-ministru, știi în profunzime ce este ceea ce trebuie să faci și pleacă acum ”, a scris el într-o scrisoare postată pe Twitter către prim-ministru.

Noul ministru al Educației din Marea Britanie, Michelle Donelan, și-a anunțat, de asemenea, demisia din guvernul Johnson, joi, la două zile după numire. „ Ne-ați pus într-o situație imposibilă ”, a scris ea într-o scrisoare către Boris Johnson.

Alte stiri din Externe

Ultima oră