Miliardarul Bill Gates spune că va fi scos de pe lista celor mai bogați oameni din lume prin alegerea sa, deoarece intenționează să doneze cei mai mulți bani . Al patrulea cel mai bogat om din lume intenționează să crească distribuțiile anuale cu 50% și avertizează cu privire la „eșecuri globale uriașe”, scrie Financial Times
Bill Gates investește încă 20 de miliarde de dolari în fundația caritabilă condusă de el și fosta sa soție Melinda French Gates, promițând o creștere cu 50% a distribuțiilor sale anuale, avertizând despre „eșecuri globale uriașe” în lupta împotriva bolilor care pot fi prevenite, inegalității și sărăcie. Finanțarea va crește dotarea Fundației Bill & Melinda Gates cu 40% și va permite celei mai mari organizații filantropice private din lume să-și majoreze cheltuielile anuale de la sub 6 miliarde de dolari înainte de pandemia de coronavirus la 9 miliarde de dolari până în 2026.
În ianuarie, filantropul a semnalat că își va menține acordarea de granturi la nivelul de aproximativ 6,7 miliarde de dolari la care a atins anul trecut după ce și-a mărit cheltuielile pentru a răspunde efectelor imediate ale Covid-19.
Resursele suplimentare au fost necesare pentru că pandemia a încetinit progresul în aproape toate domeniile în care funcționează fundația, a declarat miercuri cofondatorul Microsoft într-o postare pe blog, în timp ce războiul Rusiei în Ucraina amenința să crească malnutriția și să destabilizeze țările sărace.
Dar al patrulea cel mai bogat om din lume a combinat anunțul cu un avertisment că economia mondială intră într-un ciclu de scădere care ar limita capacitatea guvernelor de a aborda astfel de provocări. El i-a îndemnat pe „ceilalți în poziții de mare bogăție și privilegii” să „intensifice” pentru a umple golul, chiar dacă a avertizat că polarizarea din SUA agravează problema, „forțându-ne să privim înapoi și să luptăm din nou pentru drepturile fundamentale ale omului, justiție socială și norme democratice”.
Noua finanțare a reprezentat cea mai mare donație a lui Gates din averea sa estimată la 122 de miliarde de dolari de când fundația a fost lansată în 2000, cu un transfer de 20 de miliarde de dolari din acțiunile Microsoft. El s-a angajat anterior să dea cea mai mare parte a averii sale fundației înainte de a muri.
De la înființarea sa, fundația a cheltuit 79,2 miliarde de dolari, despre care Gates a remarcat că au fost finanțate în mare parte din cadouri de 35,7 miliarde de dolari de la Warren Buffett, directorul executiv al Berkshire Hathaway. Planurile de cheltuieli au fost agreate de un nou consiliu strâns într-o perioadă tumultoasă pentru fundație. Copreședinții săi și-au anunțat planul de a divorța în mai 2021, iar Buffett și-a dat demisia din calitatea de singur alt administrator în luna următoare.
Mark Suzman, directorul executiv al fundației, a declarat într-un interviu că speră să „galvanizeze” guvernele pentru a acorda prioritate lucrărilor privind eradicarea poliomielitei si până la îmbunătățirea rezultatelor educaționale. „Deși a existat sprijin din partea guvernelor, acesta nu este la scara necesară”, a adăugat el.
„Cred că o parte din asta, fără îndoială, este o vedere pe termen scurt”, a spus Suzman, arătând un deficit de cheltuieli pentru pregătirea pentru viitoare pandemii . Fundația va cheltui fondurile pe domenii în care s-a concentrat deja, a adăugat el, cum ar fi sănătatea globală, securitatea alimentară, educația, incluziunea financiară, salubritatea și egalitatea de gen.
Într-un comunicat de presă comun, French Gates a spus că cheltuielile mai mari îi vor sprijini pe partenerii fundației în promovarea „unei redresări corecte și favorabilă incluziunii și a unui viitor mai sănătos și mai egal”.
„Filantropia are un rol unic de jucat în a ajuta oamenii din întreaga lume să se recupereze după pandemie și să reconstruiască sistemele de bază care i-au lăsat pe mulți atât de vulnerabili pentru început.”
Tom Tierney, unul dintre noii membri ai consiliului de administrație al fundației, a descris noua finanțare a lui Gates drept „un apel la acțiune pentru ca cei mai bogați din lume să facă mai mult acum”.