Armata SUA are în vedere redeschiderea a două baze militare în nordul Germaniei

10 Mar 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Armata SUA are în vedere redeschiderea a două baze militare în nordul Germaniei

După Războiul Rece, prezenţa militarilor americani în Germania a scăzut constant. Acum însă, vechile baze militare din Saxonia Inferioară ar putea fi reactivate, scrie dw.com.

Armata SUA are în vedere redeschiderea a două baze militare în nordul Germaniei, a anunţat comandamentul de la Wiesbaden. 

În acest scop, au fost vizitate vechile locaţii militare din Bad Fallingbostel şi Bergen, în Saxonia Inferioară, unde se află de altfel şi centre de antrenament ale NATO. 

Potrivit presei locale, aici ar urma să fie staţionaţi circa 4.000 de militari, reprezentând dimensiunile unei brigăzi de combatanţi.

Reprezentanţii militarilor americani în Europa, US Army Europe, au dat publicităţii un comunicat de presă în care se arată că s-au efectuat sondaje pentru posibile opţiuni, în cazul în care guvernele de la Berlin şi Washington ar ajunge la concluzia că se impune o suplimentare a prezenţei militare în regiune.

Invocând îngrijorările în relaţia cu Rusia, comandanţii din armata americană au solicitat suplimentarea forţelor militare staţionate permanent în Europa. Generalul Curtis Scaparrotti, comandantul tuturor forţelor armate americane din Europa, declara anul trecut, în faţa Congresului American, că susţine staţionarea unei mai puternice brigăzi militare pe continent.

În acest moment, există două brigăzi americane staţionate permanent în Europa - o unitate de infanterie mecanizată, amplasată în sudul Germaniei, şi o brigadă de infanterie aeropurtată, cu unităţi în Germania şi Italia. În urmă cu cinci ani, în Europa erau staţionate patru brigăzi, ulterior două dintre ele fiind retrase pentru a se concentra pe Asia.

În timp ce SUA şi aliaţii NATO au suplimentat în anii din urmă numărul forţelor militare dislocate prin rotaţie în estul Europei, numărul militarilor staţionaţi permanent a scăzut constant de la finalul Războiului Rece, de la peste 300.000 la finele anilor '80, la numai 62.000 astăzi.

Ţările din estul continentului, incluzând Polonia, au continuat să facă presiuni pentru amplasarea unor trupe permanente pe teritoriile lor, dar aliaţii occidentali, printre care şi Germania, au opus rezistenţă, invocând Actul fondator NATO-Rusia, semnat în 1997, prin care se limitează numărul trupelor staţionate în statele din fostul Pact de la Varşovia.

Militarii staţionaţi permanent rămân ani buni în baza în care au fost trimişi, de cele mai multe ori fiind însoţiţi şi de familie, ceea ce înseamnă un plus economic pentru zonele în care funcţionează aceste baze militare.

Decizia amplasării de noi trupe pe termen lung ar reprezenta o schimbare de macaz la Washington, care a continuat să diminueze prezenţa militară din Europa în ultimele decenii. Americanii au avut mai multe baze în fosta Germanie Occidentală, mai ales în zonele din sudul ţării.

Suplimentarea bugetului pentru apărare de către administraţia Trump cu aproape 10 procente, reprezentând circa 54 de miliarde USD - îi îndreptăţeşte pe responsabilii militari să spere în suplimentarea efectivelor, ca şi într-o dotare mai bună a armatei.

 

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră