Contraatacul reușit în jurul orașului Harkiv a încurajat Kievul să-și ridice ambițiile militare, spune o analiză din Financial Times.
În urmă cu doar două săptămâni, forțele ruse bombardau Harkivul din pozițiile lor de la periferia celui de-al doilea oraș ca mărime al Ucrainei. Aceleași trupe au fost acum împinse până la 30 de kilometri înapoi spre granița cu Rusia, în urma unui contraatac ucrainean care a încurajat Kievul să-și ridice ambițiile militare și speranțele de a alunga invadatorii din țară. „Victoria este un concept în evoluție”, a declarat ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba , săptămâna aceasta pentru Financial Times . Ucraina ar putea să-și elibereze întreg teritoriul și să învingă flota navală rusă în Marea Neagră „dacă suntem suficient de puternici pe frontul militar” și dacă Kievului i se acordă „mai mult sprijin militar”, a spus el.
Președintele american Joe Biden, care a semnat luni un pachet de ajutor ucrainean de 40 de miliarde de dolari, a mai spus că președintele rus Vladimir Putin „nu are o cale de ieșire” din război. Unii foști oficiali ucraineni cred că forțele lor ar putea împinge trupele ruse înainte de sfârșitul anului, inclusiv din regiunea de est Donbas, unde acum se concentrează luptele. „Dacă avem tot ce ne trebuie până în iunie, le-am putea scoate până în octombrie”, a spus Andriy Zagorodnyuk, fost ministru al apărării și director al Centrului pentru Strategii de Apărare din Kiev.
Mulți oficiali și analiști occidentali ai apărării sunt mai circumspecți. Avril Haines, directorul de informații naționale din SUA, a avertizat săptămâna aceasta că Rusia este pregătită pentru un conflict prelungit și că Putin are încă obiective care merg „dincolo de Donbas”. Atacurile aeriene rusești și atacurile cu rachete continuă să lovească infrastructura critică a Ucrainei, de la căi ferate și instalații de energie până la depozite pentru combustibil și muniție.
„Există o narațiune în curs de dezvoltare conform căreia Ucraina câștigă”, a spus Samuel Cranny-Evans, analist militar la Royal United Services Institute, un think-tank din Londra.
„O imagine mai realistă, cred, este că Ucraina nu pierde și Rusia nu câștigă”. Chiar și așa, creșterea optimismului ucrainean reflectă modul în care echilibrul militar s-a schimbat dramatic pe parcursul a aproape 80 de zile de lupte. Înainte de 24 februarie, când Putin a ordonat atacul, mulți credeau că trupele ruse vor copleși rapid forțele ucrainene. Dar, în urma eșecului spectaculos al înaintării rusești asupra Kievului și nordului țării, cizma psihologică este acum pe celălalt picior. „Victoria este un spațiu mental subiectiv, o narațiune, iar Ucraina și aliații săi trebuie să o dețină mai mult”, a spus Mathieu Boulègue, cercetător principal al programului Rusia și Eurasia la grupul de reflecție Chatham House. „Este vorba de amplificarea nu a ceea ce Rusia a pierdut, ci a ceea ce Ucraina continuă să câștige, iar sprijinul occidental face diferența.”
Un exemplu în acest sens este bătălia informațională asupra orășelului Popasna de la marginea de vest a regiunii Luhansk din Donbas. Forțele ruse au făcut doar progrese mici acolo, de când și-au reorientat strategia pe capturarea vastei regiuni la sfârșitul lunii aprilie. Când forțele ruse au luat Popasna pe 8 mai, cu o zi înainte de celebrarea anuală a zilei victoriei de la Moscova, presa rusă a descris-o drept o „eliberare” și o „victorie semnificativă”. Presa ucraineană a numit-o o „retragere” tactică. Între timp, o încercare a Rusiei de a traversa un râu s-a încheiat într-un dezastru, cu imagini de drone postate pe rețelele de socializare care arată peste 30 de vehicule blindate distruse sau abandonate. Imaginea de ansamblu este un impas. Grupul Wagner de mercenari ruși privați consideră că ar fi nevoie de până la 800.000 de soldați pentru a învinge Ucraina în mod decisiv, potrivit unui canal Telegram pe care îl conduce. Cu toate acestea, Rusia are doar 100.000 de soldați dislocați în prezent în Ucraina.
„Rușii stau din spate de pe linia frontului și bombardează din greu cu artileria, dar le lipsește suficientă infanterie pentru a continua, iar operațiunile lor combinate de armament rămân slabe”, a spus Cranny-Evans.
„Ucrainenii sunt în poziția opusă: au trupe și abilități tactice, dar le lipsește puterea de foc. Rezultatul este un impas.”
Pentru a porni într-o contraofensivă completă, Ucraina a spus că are nevoie de mai multă artilerie cu rază lungă de acțiune pentru a ataca pozițiile rusești adânc în spatele liniilor frontului. Aliații occidentali au furnizat aproximativ 120 de tunuri cu rază lungă de acțiune. De asemenea, armata ucraineană are nevoie de mai multe camioane, vehicule blindate și combustibil, a spus Myroslav Hai, ofițer în cadrul uneia dintre brigăzile speciale ale Ucrainei.
„Forțele ucrainene au mai multă experiență, tactici mai bune, logistică superioară, comandă și control mai bune. De aceea putem folosi mai puține arme mai eficient decât rușii. Dar nu este suficient să schimbi absolut cursului războiului”, a spus el. Liudmyla Buimister, un deputat care servește și ca comandant al armatei, a declarat că Ucraina are nevoie, de asemenea, de mai multe avioane de luptă, drone armate și apărare antiaeriană sofisticată pentru a lansa un contraatac la scară largă. „Fără puterea aerului să protejeze cerul, o ofensivă uriașă va fi o provocare”, a spus ea. Pe termen lung, furnizarea continuă a ajutorului militar occidental ar putea schimba balanța în favoarea Ucrainei, spun analiștii.
Forțele Rusiei au suferit pierderi grele. Marea Britanie a estimat 15.000 de morți în luptă și alte 30.000 de răniți, în timp ce ucrainenii spun că numărul morților din Rusia este de 26.000. Și, în timp ce Moscova poate conta încă pe provizii masive de artilerie, oficialii americani spun că sancțiunile occidentale au forțat Rusia să folosească cipuri de computer din mașinile de spălat vase în unele dintre echipamentele sale militare. Armata Ucrainei, între timp, are o bază solidă de forțe, iar echipamentele militare occidentale înlocuiesc încet armamentul din epoca sovietică, ceea ce va facilita furnizarea de muniție. Ben Wallace, ministrul Apărării din Marea Britanie, a declarat săptămâna aceasta că Marea Britanie ar sprijini, de asemenea, orice țară din fostul Pact de la Varșovia, cum ar fi Polonia, dacă și-ar furniza Ucrainei avioanele lor MiG din era sovietică - un plan care a fost abandonat în martie ca urmare a îngrijorărilor SUA că acest lucru ar invita rușii la represalii și escaladarea războiului. Totuși, este departe de a fi clar dacă acest sprijin va permite Ucrainei să re-cucerească întreaga țară. „Ne așteaptă o etapă dificilă și lungă de luptă pentru curățarea completă a țării noastre și stabilirea suveranității în cadrul granițelor de stat”, a declarat Hanna Maliar, ministrul adjunct al apărării al Ucrainei.
„Rusia are încă multe resurse pe care le poate folosi.”