Val de morți în rândul oligarhilor ruși de la începutul războiului din Ucraina

24 Apr 2022
Val de morți în rândul oligarhilor ruși de la începutul războiului din Ucraina

Din Statele Unite, până în Uniunea Europeană, prin Marea Britanie, mii de oligarhi au fost sancționați fiind bănuiți că au finanțat regimul lui Vladimir Putin. De la invazia rusă a Ucrainei din 24 februarie mai mulți au fost găsiți morți în circumstanțe care rămân de clarificat, scrie AFP citata de BFMTV.

De la 24 februarie și de la începutul agresiunii ruse în Ucraina, vânătoarea de oligarhi, bănuiți că sunt apropiați de Kremlin și că finanțează regimul lui Vladimir Putin, a continuat. Uniunea Europeană, Marea Britanie și Statele Unite au sancționat mii dintre aceștia, precum și unele dintre rudele și familiile lor.

 

Potrivit unei liste întocmite de revista americană Newsweek, câteva dintre aceste figuri influente din Rusia au murit în ultimele săptămâni, uneori în circumstanțe neclare. În total, cinci au murit de la începutul invaziei decise de Vladimir Putin, iar un al șaselea cu câteva săptămâni mai devreme.

Moartea oligarhilor din sectorul energetic
Un al patrulea oligarh rus, Mikhail Watford, a fost găsit spânzurat în casa sa din Surrey, Marea Britanie, pe 28 februarie. Bărbatul, de origine ucraineană, și-a făcut avere în petrol și gaze. Cadavrul său a fost găsit în garaj de grădinarul său. Într-un articol publicat pe 3 martie, BBC a spus că poliția din Surrey nu consideră că circumstanțele morții sale „în acest moment” sunt suspecte.

A doua zi după invazia rusă, directorul adjunct al Gazprom, Alexander Tyulyakov, a fost găsit spânzurat în garajul reședinței sale, lângă Sankt Petersburg. Totuși, conform jurnalișilor americani, un mesaj a fost lăsat lângă cadavru, evocând o sinucidere.

Primul deces a avut loc în ianuarie, cu o lună înainte de începerea războiului din Ucraina. Directorul general al Gazprom, Leonid Shulman, în vârstă de 60 de ani, a fost găsit și el mort în baia reședinței sale din regiunea Sankt Petersburg. Lângă cadavrul lui a fost găsit un bilet care vorbește despre sinucidere.

Cadavrul lui Serghei Protosenya, fostul manager al gigantului energetic rus Novatek, a fost găsit împreună cu cele ale soției și fiicei sale într-o vilă închiriată din Spania, unde familia ar fi fost în vacanță de Paște.

Milionarul în vârstă de 55 de ani a fost găsit spânzurat în grădina vilei din Lloret de Mar de poliția catalană, a informat presa spaniolă, în timp ce soția și fiica sa au fost găsite în paturile lor cu răni de înjunghiere pe trup.

Potrivit presei locale Telecinco și El Punt Avui , lângă cadavrul lui Protosenya au fost găsite un topor și un cuțit.

Moartea lui Protosenya a fost confirmată de presa de stat rusă TASS.

Familia Protosenya a trăit în principal în Franța. Novatek este a doua cea mai mare companie din Rusia implicată în producția de gaze naturale.

Alte stiri din Externe

Ultima oră