A murit Prințul Philip, soțul Reginei Elisabeta a II-a

09 Apr 2021 | scris de Istvan Deak
A murit Prințul Philip, soțul Reginei Elisabeta a II-a

Prințul Philip, soțul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a murit vineri, anunță agenția de presă Reuters. Prințul avea 99 de ani și fusese externat din spital de curând. El fusese spitalizat patru săptămâni din cauza unei infecții și pentru a suferi o procedură cardiacă, potrivit Reuters.

Anunțul a fost făcut vineri la prânz, de Palatul Buckingham. Prințul consort a încetat din viață la Castelul Windsor.

Philip a fost cel mai în vârstă prinţ consort din istoria Marii Britanii şi cel mai în vârstă partener de viaţă al unui monarh în funcţie. Regina îl numea „stânca ei”.

În vârstă de 99 de ani, Prinţul Philip al Marii Britanii a fost spitalizat în clinica King Edward VII din Londra în seara zilei de 16 februarie. Decizia a fost luată ca măsură de precauţie, din cauza unei afecţiuni care nu era asociată cu maladia COVID-19, a anunţat a doua zi Palatul Buckingham, într-un comunicat.

”Internarea Ducelui de Edinburgh reprezintă o măsură de precauţie, la sfaturile medicului Alteţei Sale Regale, după o perioadă în care nu s-a simţit bine. Ne aşteptăm ca ducele de Edinburgh să rămână în spital timp de câteva zile, pentru a fi monitorizat şi pentru a se odihni”, se arăta în document.

Sâmbătă, pe 20 februarie, Prințul Philip a fost vizitat de fiul său, Prințul Charles. Vizita a durat aproximativ 30 de minute, iar la final presa l-a surprins pe moștenitorul tronului Marii Britanii cu lacrimi în ochi. Unitatea spitalicească preciza pe site-ul său că vizitele sunt permise doar în condiții excepționale, din cauza pandemiei de coronavirus. Prințul Philip a fost transferat apoi la un centru de cardiologie, unde a fost supus unei proceduri specifice.

Prințul a fost externat 4 săptămâni mai târziu, pe 16 martie.

Regina Elisabeta a II-a şi-a continuat îndatoririle oficiale. Ea i-a conferit asistentului său superior, Tony Johnstone-Burt, într-o ceremonie la Palatul Windsor, titlul de Cavaler comandor al Ordinului Regal Victorian.

Regina și Prințul consort au fost vaccinați în luna ianuarie împotriva coronavirusului, la Castelul Windsor, unde se aflau de la începutul pandemiei.

Philippos al Greciei şi Danemarcei s-a născut în Corfu, la 10 iunie 1921. A fost unicul fiu dintre cei cinci copii ai Prinţului Andrei al Greciei – fratele mai mic al Împăratului Constantin – şi ai Prinţesei Alice de Battenberg.

Când era un copil, el şi familia sa au fost evacuaţi cu o navă a Marinei regale britanice din Grecia frământată de conflicte.

Familia s-a stabilit la Paris, iar Prinţul Philip, după studii în Marea Britanie şi Germania, a devenit cadet al Marinei britanice şi şi-a făcut serviciul militar pe nave în Oceanul Indian şi Mediterana.

În iulie 1939 a fost prezentat oficial Prinţesei Elisabeta, iar la 20 noiembrie 1947, s-au căsătorit, cu cinci înainte ca ea să devină Regină. Era bărbatul pe care Elisabeta visa încă de la vârsta de 13 ani să îl aibă alături pentru tot restul vieții.

Philip era alegerea ideală, iar ziua căsătoriei lor a fost una triumfală.

Philip renunţase la titluri şi era cunoscut după numele de familie al bunicilor materni, Mountbatten.

După căsătorie a devenit Duce de Edinburgh, iar în 1957, Prinţ al Marii Britanii.

Philip şi Elisabeta au împreună 4 copii, 8 nepoţi şi 8 strănepoţi.

Philip a fost iubit și admirat pentru felul în care își îndeplinea îndatoririle, dar și pentru lejeritatea cu care se comporta în public. Era celebru pentru felul în care ducea la un alt nivel umorul englezesc.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră