Grupul farmaceutic francez Sanofi a transmis prin intermediul unui comunicat oficial că absolut toate țările vor avea acces la un potențial vaccin împotriva noului coronavirus, transmite AP.
Acest comunicat vine la doar câteva ore după ce directorul general al companiei a declarat că Statele Unite vor primi cu prioritate vaccinul deoarece sunt cei care au investit cea mai mare sumă de bani necesară cercetărilor.
Comentariile lui Paul Hudson, CEO-ul Sanofi, a stârnit un val de reacții negative din partea guvernului francez.
Agnes Pannier-Runacher, un reprezentant al Ministerului Economiei, a declarat unui post de radio local, Sud Radio: ”nu vom accepta niciodată ca o țară să beneficieze de tratament privilegiat din rațiuni financiare”.
”Sanofi își va păstra promisiunile inițiale și va oferi acces nelimitat tuturor țărilor atunci când va fi realizat vaccinul”, precizează comunicatul.
Prin intermediul cooperării cu agenția americană BARDA, Sanofi va putea demara producția în masă în cel mai scurt timp posibil după primirea aprobărilor legale.
În declarația inițială, Hudson a relatat celor de la Bloomberg că ”guvernul SUA are dreptul la cea mai mare pre-comandă, fiind țara care a investit cea mai mare sumă de bani și și-a asumat toate riscurile”.
Reprezentanții Sanofi au declarat că măsuri similare ar trebui să fie luate în întreaga Uniune Europeană pentru a grăbi procesul de cercetare, aprobare, producție și distribuție a unui vaccin COVID.
Președintele Sanofi, Olivier Bogillot, a declarat că a participat la mai multe discuții cu instituțiile Uniunii, dar și cu reprezentanți ai guvernelor Franței și Germaniei sugerându-le să aibă o atitudine curajoasă, să-și asume toate riscurile și să sprijine financiar cercetările din domeniu.
La ora actuală, pe tot globul, zeci de vaccinuri sunt în perioada de testare, reprezentanții OMS au declarat că 7 sau 8 au devenit canditați viabili, dar timpul va lucra în defavoarea tuturor fiind nevoie de minim un an de zile pentru a finaliza testarea și a începe producția în masă.