Comisia Europeană va fi condusă de o femeie. Acord UE asupra nominalizărilor în posturi-cheie

02 Iul 2019 | scris de I.D.
Comisia Europeană va fi condusă de o femeie. Acord UE asupra nominalizărilor în posturi-cheie Galerie foto (2)

Şefii de stat şi de guverne au ajuns marţi la un acord, la Bruxelles, asupra nominalizării în posturi-cheie la nivel european, Ursula von der Leyen la şefia Comisiei Europene (CE), iar franceza Christine Lagarde la BCE, au anunţat o serie de lideri europeni.

Liderul grupului PPE în Parlamentul European Manfred Weber a anunțat că se retrage din cursa pentru șefia Comisiei Europene, punând astfel capăt procedurii candidatului cap de listă inaugurată în 2014 prin alegerea lui Jean-Claude Juncker în fruntea Executivului european, un sistem pe care mai mulți lideri europeni l-au contestat pentru a sta la baza alegerii președintelui Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen este propunerea Consiliului European pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, iar această propunere urmează a fi votată în Parlamentul European, conform procedurii.

În vârstă de 61 ani, von der Leyen este ministru al Apărării în Germania și are șansa de a deveni prima femeie președinte al Comisiei Europene din istorie, precum și primul german lider al Comisiei după 52 de ani, scrie caleaeuropeana.ro.

Șefii de stat sau de guvern au luat decizia finală în privința persoanelor care vor conduce instituțiile Uniunii Europene în următorii cinci ani, a anunțat președintele Consiliului European Donald Tusk, într-o postare pe Twitter.

Într-o serie de postări pe Twitter, propunerile liderilor sunt: Ursula von der Leyen (Germania/ PPE) – președinte al Comisiei Europene; Charles Michel (Belgia/ ALDE) – președinte al Consiliului European; Josep Borell (Spania/ S&D) – Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate); Christine Lagarde (Franța) – președinte al Băncii Centrale Europene.

Pentru funcția de președinte al Parlamentului European, liderii au convenit ca funcția să fie ocupată de Serghei Stanișev (PES, Bulgaria) în primul mandat (2019-2022) și de Manfred Weber (Germania, PPE) în cel de-al doilea (2022-2024).

Înțelegerea liderilor  vine după un summit de trei zile în care liderii au negociat încontinuu timp de 18 ore, de duminică 30 iunie până luni 1 iulie. Summitul a fost suspendat luni la prânz și reluat marți la ora 11:00. După peste opt ore de tratative, liderii au deblocat situația.

Conform AFP și Reuters, această deblocare ar fi apărut după ce președintele francez Emmanuel Macron i-a propus luni seara cancelarului german Angela Merkel să o desemneze pe Ursula von der Leyen pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.

De asemenea, liderul francez i-a propus cancelarului german ca actuala directoare a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, să devină preşedintă a Băncii Centrale Europene (BCE), a adăugat aceeaşi sursă, subliniind că Angela Merkel nu este împotrivă.

La sosirea la summit la 30 iunie, președintele Klaus Iohannis declara că este inacceptabil ca niciuna dintre funcțiile de top din instituțiile UE să nu fie condusă de un lider provenit din noile state membre ale UE.

”Din punctul meu de vedere este inacceptabil să nu avem o persoană într-o funcție importantă care provine din țările care au devenit mai recent membre ale Uniunii Europene. (…) Falia dintre Est și Vest, care s-a mai atenuat, nu trebuie să se redeschidă”, a susținut Iohannis, potrivit caleaeuropeana.ro.

UPDATE

Socialiştii europeni s-au declarat marţi ''profund dezamăgiţi'' de nominalizările pentru conducerea principalelor instituţii ale UE decise de liderii europeni la un summit maraton desfăşurat la Bruxelles timp de trei zile, relatează agenţia Reuters.

''Această propunere este profund dezamăgitoare pentru noi. Grupul nostru a rămas ferm în apărarea democraţiei europene şi nu vrem să moară sistemul capului de listă, sau Spitzenkandidat'', a menţionat într-o declaraţie Iratxe Garcia, lidera Grupului Social-Democrat (S&D) din Parlamentul European.

''Este inacceptabil ca guvernele populiste reprezentate în Consiliu să excludă cei mai buni candidaţi doar pentru că ei au apărat statul de drept şi valorile noastre europene comune'', a adăugat eurodeputata socialistă, făcând referire la Polonia, Ungaria şi Italia, care alături de alte câteva state au blocat obţinerea conducerii Comisiei Europene de către popularul Manfred Weber sau de către socialistul Frans Timmermans, care au fost amândoi ''cap de listă'' ai familiilor lor politice din Parlamentul European.

UPDATE

Ursula von der Leyen s-a născut într-o suburbie a capitalei belgiene și și-a petrecut primii 13 ani din viață la Bruxelles, scrie Deutsche Welle. Tatăl ei, Ernst Albrecht, viitorul premier al landului Saxonia Inferioară, ocupa funcții de conducere în cadrul instituțiilor premergătoare ale UE. Von der Leyen vorbește fluent engleza și franceza și s-a obișnuit devreme cu un context internațional. 

Creștin-democrata von der Leyen a avut diverse posturi în guvernele cancelarei Angela Merkel. A abordat noile sarcini cu mult elan, a schimbat structuri existente și a generat supărări discrete în cadrul partidelor de coaliție prin capacitatea ei de a se impune. 

Mamă a șapte copii, ea a ocupat fotoliul de ministru pentru familie între 2005 și 2009, perioadă în care a sprijinit financiar la nivel federal grădinițele și creșele. 

CREDIT FOTO: Administraţia prezidenţială

Alte stiri din Externe

Ultima oră