Inima lui Frederic Chopin, păstrată într-un borcan cu alcool încorporat înt-un stâlp de piatră din Biserica Sfânta Cruce din Varșovia, arată că marele compozitor polonez a murit din cauza complicațiilor tuberculozei, potrivit unui articol publicat de American Journal of Medicine.
După cum se arată în articol, care urmează să fie publicat în forma finală, în februarie, cu titlul "O privire mai atentă la cauza morţii lui Frederic Chopin", cercetătorii au descoperit că inima lui Chopin este "scufundată într-un lichid de culoare brun-ambră", considerat a fi cognac, adesea folosit pentru conservarea țesuturilor.
Cercetătorii nu au deschis borcanul, dar au putut vedea că inima lui Chopin a fost "foarte mărită". De asemenea, a fost acoperită cu o substanță albă care i-a dat un aspect "mătuit", determinând cercetătorii să concluzioneze că Chopin a suferit de pericardită, o inflamație a țesutului din jurul inimii, probabil ca urmare a tuberculozei. Teoriile anterioare au susținut că ar fi murit de fibroză chistică.
Inima marelui compozitor are o istorie lungă și controversată. Chopin, care a murit la Paris, în 1849, la vârsta de 39 de ani, s-a temut să nu fie îngropat în viață și a cerut ca trupul său să fie tăiat înainte de înmormântare, iar inima lui să fie trimisă la Varșovia. În consecință, inima lui a fost sigilată într-un borcan de cristal și introdusă pe furiş, cu ajutorul autorităților ruseşti, în Polonia de azi.
În timpul revoltei din Varșovia, în 1944, forțele germane ocupante, neliniștite de statutul lui Chopin - personalitate națională a Poloniei, au suprimat performanțele muzicii sale. Inima lui a fost scoasă din biserică și ținută la sediul comandantului SS, Erich von dem Bach-Zelewski. După război, a fost dusă din nou în biserică și încrustată într-un stâlp inscripționat cu un verset din Matei: "Căci unde este comoara ta, acolo va fi și inima ta".
În seara zilei de 14 aprilie 2014, un grup format din oameni de știință polonezi, oficialități bisericești și membri ai Institutului Chopin a examinat conținutul borcanului în secret. Câteva luni mai târziu, The Associated Press scria: "Misterul pluteşte în aer, grupul respectiv a lucrat într-o concentrare totală, șoptindu-şi unul altuia în timp ce îndepărtau inima de la locul ei de odihnă și efectuau inspecția - făcând mai mult de 1.000 de fotografii și adăugând ceară fierbinte la sigiliu pentru a preveni evaporarea."
Unul dintre oamenii de știință - dr. Tadeusz Dobosz - a declarat pentru AP: "Spiritul acestei nopți a fost foarte sublim."
Dr. Michal Witt, cel care a condus echipa de cercetători polonezi care a lucrat la acest articol, a declarat că este important să înțelegem inima ca un simbol al identității naționale poloneze: "Pentru polonezi, această bucată din corpul său, care este în prezent încă în Polonia, are o valoare emoțională specială."
Cu excepția inimii sale, trupul lui Chopin este îngropat în cimitirul Père Lachaise din Paris.