Alcoolul, chiar în cantității mici, consumat în timpul sarcinii, poate provoca modificări la nivelul feței bebelușilor, în special în zona nasului, buzelor și ochilor, susține un studiu realizat în Australia.
Recomandările privind consumul de alcool de către femeile însărcinate sunt foarte stricte: abstinență totală pentru a evita riscurile asupra fătului. Totuși, unele femei însărcinate nu se pot abține. În Europa, rata este de aproximativ 25% de femei însărcinate care nu țin seama de aceste recomandări.
O echipă de cercetători din Australia a fost interesată să înțeleagă efectele consumului de alcool în doze reduse de către femeile însărcinate asupra bebelușilor.
Într-un raport, publicat în Journal of the American Medical Association, cercetătorii susțin că, în urma consumului redus de alcool în timpul sarcinii, apar modificări la nivelul nasului, buzelor și ochilor bebelușilor.
Cercetătorii au analizat fotografiile cu fețele a 415 bebeluși în primul lor an de viață. Ei au remarcat o legătură directă între forma feței și consumul de alcool de către femeile însărcinate.
Cercetătorii au observat o regresie a regiunii centrale a feței și o deplasare a nasului.
Autorii studiului subliniază că alcoolul, chiar în cantități mici (sub două pahare la o singură ocazie sau șapte pahare maximum pe săptămână) poate provoca modificări la nivelul feței bebelușilor.
Jane Hallyday, profesour la Murdoch Childrens Research Institute Melbourne, spune că aceste rezultate vor fi monitorizate de-a lungul copilăriei.
Autorii studiului au calificat rezultatele constate ca fiind subtile, remarcând faptul că fețele bebelușilor pot să se modifice în mod considerabil în primii doi ani de viață.
De asemenea, alimentația poate influența dezvoltarea lor fizică, susține Jane Hallyday în New Scientist, citată de L’Express.