Misterul unei crime de acum 33.000 de ani ani a fost elucidat

09 Iul 2019 | scris de A.V.
Misterul unei crime de acum 33.000 de ani ani a fost elucidat   Galerie foto (2)

Una dintre primele crime dovedite din istorie a avut loc în județul Hunedoara, în peștera Cioclovina Uscată, din comuna Boșorod, scrie ziardehunedoara.ro.

Un studiu arată că unul dintre cei mai vechi europeni descoperiți până acum a fost ucis în urmă cu aproape 30.000 de ani.

O echipă internaţională de cercetători a studiat craniul descoperit în 1941 în peştera Cioclovina Uscată din judeţul Hunedoara.

Experţii susţin că bărbatul a fost ucis, cel mai probabil în timpul unei lupte. Urmele de pe craniu duc la concluzia că a primit mai multe lovituri, într-o confruntare faţă în faţă.

Craniul Cioclovina 1 a fost descoperit în anul 1941 în Peștera Cioclovina Uscată, situată în comuna Boșorod din județul Hunedoara, pe teritoriul Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina, scrie Digi24.

În 2016, craniul a fost confirmat ca aparținând unui Homo sapiens și printre cei mai vechi europeni descoperiți până acum. Deși craniul prezenta fracturi clar vizibile, originea acestora a fost intens dezbătută încă de la descoperire.

Cercetătorii susțin că Paleoliticul Superior a fost o perioadă de intens progres tehnologic și cultural, dar comportamentul interpersonal violent pare să fi făcut parte și din această epocă, ca de altfel din toată istoria umanității.

Mărimea leziunilor și lipsa semnelor de vindecare indică, în opinia cercetătorilor, că loviturile au fost fatale. Cu alte cuvinte, Cioclovina 1 ar fi fost victima unei crime în urmă cu aproximativ 30000 ani.

Descoperirea nu este nici pe departe cea mai veche crimă cunoscută, această „onoare” aparținând unui craniu de 430000 ani din Sima de los Huesos.

Studiul „State of the art forensic techniques reveal evidence of interpersonal violence ca. 30,000 years ago” a fost publicat în revista cu acces gratuit PLoS ONE.

Peștera se prezintă sub forma unei galerii carstice cu o lungime de cca. 2 km și a început să fie cercetată din anii 1880. În perioada 1911 – 1921 au fost descoperite mai multe fosile de urs de peșteră (Ursus spelaeus), dar adevărata surpriză a venit în anul 1941, odată cu descoperirea unui craniu uman. 

Denumit Cioclovina 1, craniul parțial a fost găsit din întâmplare în cursul exploatărilor de fosfat din peșteră și nu este cunoscută exact locația în care a fost identificat.

Lipsa unui context arheologic a făcut dificilă studierea craniului, o primă descriere amănunțită și datarea fiind publicate abia în 2007 sub coordonarea antropologului Andrei Soficaru (Institutul de Antropologie „Francisc J. Rainer”). Conform datărilor prin metoda radiocarbonului, craniul ar avea o vechime de 28510 ± 170 ani.

În anul 2016, o echipă coordonată de Cosimo Posth (Universitatea Tübingen, Germania) a obținut probe și a analizat ADN-ul mitocondrial (ADNmt) provenit de la 35 vânători-culegători care au trăit pe actualele teritorii ale Italiei, Germaniei, Belgiei, Franței, Cehiei și României în urmă cu 35000 – 7000 ani.

Conform studiului, ADNmt-ul confirmă apartenența lui Cioclovina 1 la specia Homo sapiens și îl plasează printre cei mai primitivi din haplogroup-ul U.

Cu alte cuvinte, potrivit sursei citate, Cioclovina 1 a fost un om modern ce a trăit în urmă cu aproximativ 28510 ani în zona munților Șureanu, la cca. 30 km de Sarmizegetusa.

Sursa foto: ziardehunedoara.ro / scinews.ro

Sursa: ziardehunedoara.ro / scinews.ro

Alte stiri din Bizar

Ultima oră