Expediții cu submarinul pentru curioșii bogătași, la epava Titanicului

20 Ian 2019 | scris de M.C.
Expediții cu submarinul pentru curioșii bogătași, la epava Titanicului

Începând cu vara anului 2019, compania americană Ocean Gate oferă mai multe expediții cu submarinul pentru turiștii dornici să viziteze epava legendarului Titanic. De permis, însă, își vor permite doar bogătașii.

Prețul de 105.129 de dolari (92.000 de euro) e echivalentul unui bilet de clasa întâi pentru prima și ultima călătorie a Titanicului din 1912, ajustat la inflație, relatează Deutsche Welle.

Stockton Rush, fondatorul și directorul executiv al companiei Ocean Gate și-a lansat afacerea în urmă cu nouă ani, când nu a găsit un submarin de închiriat pentru o expediție proprie, care să-i ofere și serviciile unui echipaj întreg.

"Există epave mai importante și mai puțin cercetate, dar nici una nu se compară cu Titanicul când e vorba de vizibilitate", spune Stockton Rush.

Banii plătiți de turiști asigură finanțarea unei misiuni de cercetare a epavei, care se va extinde pe durata mai multor ani.   

Epava Titanicului se află la aproximativ 600 de kilometri de țărmul provinciei Newfoundland din Canada, la o adâncime de 3.800 de metri. A fost descoperită în 1985.

Fiecare submarin trimis de Ocean Gate spre legendara epavă va avea la bord un căpitan, trei turiști și un om de știință.

Scufundările din cadrul misiunii care poartă numele foarte potrivit "Titan" vor dura între 10 și 12 ore.

În timp ce turiștii își savurează excursia inedită, biologii marini de la bordul submarinului vor lucra din greu, încercând, printre altele, să afle mai multe despre sutele de specii unice care trăiesc pe epavă și în jurul ei.

Cercetători din Canada au descoperit în 2010 un nou tip de bacterie pe Titanic, pe care au numit-o Halomonas titanicae. Aceasta supraviețuiește în condiții imposibile pentru majoritatea vietăților.

Îi place să mănânce oțel, un motiv pentru care unii experți spun că Titanicul se va descompune complet în următorii 20 de ani.

Articolul integral, AICI.

Alte stiri din Bizar

Ultima oră