La data de 10 aprilie 1912, unul dintre cele mai cunoscute vapoare din istorie își începea călătoria inaugurală de la Southampton, Marea Britanie cu destinația New York. Mândria companiei White Star Line, nava a fost construită de unii dintre cei mai experimentați ingineri, cu cele mai avansate tehnologii de la vremea respectivă. A fost un mare șoc pentru întreaga lume faptul că Titanicul s-a putut scufunda, chiar la primul său voiaj transatlantic.
Una din cele mai mari tragedii maritime ale secolului trecut, în care și-au pierdut viața peste 1500 de persoane, scufundarea Titanicului rămâne în continuare în atenția oamenilor de știință, care caută să găsească noi dovezi asupra cauzei care a produs dezastrul navei despre care se spunea că era indestructibilă.
RMS Titanic a fost cel mai mare pachebot din lume când a plecat în călătoria sa inaugurală din Southampton, Anglia cu destinația New York, pe 10 aprilie 1912. La patru zile de la plecare, la ora 23:40 în data de 14 aprilie 1912, s-a ciocnit de un aisberg și s-a scufundat la ora 2:30 în dimineața următoare. În urma naufragiului și-au pierdut viața 1514 persoane din 2228 în unul din cele mai cumplite dezastre maritime pe timp de pace din istorie.
Pachebotul RMS Titanic, din clasa Olympic, a fost deținut de compania White Star Line și a fost construit la șantierele Harland and Wolff din Belfast.
Numărul mare de victime a fost cauzat, în mare parte, de faptul că deși îndeplinea normele vremii, nava avea bărci de salvare suficiente doar pentru 1178 de persoane. Un număr mare de bărbați au murit din cauza protocolului "femeile și copiii întâi".
Rezultatul noilor cercetări efectuate asupra epavei au fost prezentate în documentarul "Titanic - The New Evidence", realizat de jurnalistul Senan Molony, care și-a dedicat 30 de ani din viață investigării cauzelor care au dus la scufundarea pachebotului.
Potrivit noilor descoperiri, se pare că un incendiu izbucnit în buncărele cu cărbuni a cauzat o serioasă avarie în coca vasului, slăbindu-i rezistența. În momentul în care s-a lovit de aiberg, regiunea vulnerabilă, șubrezită, a cedat imediat provocând scufundarea rapidă a navei.