Egiptul a anunţat că a descoperit 59 de sarcofage şi zeci de mumii în Saqqara, neatinse de peste 2.600 de ani

04 Oct 2020 | scris de I.D.
Egiptul a anunţat că a descoperit 59 de sarcofage şi zeci de mumii în Saqqara, neatinse de peste 2.600 de ani

Egiptul a anunţat că a descoperit 59 de sarcofage şi zeci de mumii în necropola antică Saqqara, situată la sud de capitala Cairo.

Ministrul egiptean al Turismului şi Antichităţilor, Khaled al-Anani, a declarat într-o conferinţă de presă că este cea mai mare descoperire din 2020, sarcofagele şi mumiile fiind într-o stare excelentă de conservare.

Potrivit informaţiilor, sarcofagele nu au fost atinse de nimeni timp de 26 de secole, relatează BBC.

Potrivit lui, acesta nu este decât începutul, pentru că rămâne "un număr necunoscut de sarcofage" în alte puţuri.

"Acesta nu este sfârşitul descoperirii, consider că este începutul unei mari descoperiri", a spus el, precizând că sarcofagele din lemn datează probabil din a 26-a Dinastie a Egiptului antic, în jurul secolelor VI-VII î.C.

Conform primelor observaţii, sarcofagele conţin rămăşiţe ale unor preoţi, responsabili politici de rang înalt şi ale altor personalităţi.

Deschiderea unuia dintre ele sâmbătă în faţa presei şi a invitaţilor adunaţi sub un cort mare a relevat o mumie perfect conservată, ornată cu hieroglife colorate, cu un chip cu trăsături fin conturate.

Zeci de statui au fost recuperate din împrejurimi, în special o figurină din bronz a zeului florii de lotus Nefertum.

Toate sarcofagele, acoperite cu desene complexe în culori vii, precum şi cu hieroglife, urmează a fi transportate la Marele Muzeu (Egipten Grand Egyptian Museum /GEM/), a cărui inaugurare prevăzută pentru sfârşitul anului 2020 a fost amânată pentru anul următor.

Ele vor fi plasate într-o sală din faţa celei care urmează să primească 33 de sarcofage sigilate ale unor preoţi din a 22-a Dinastie, descoperite în 2019 la Luxor, în sudul Egiptului.

Situl Saqqara, care se află la 25 km sud de piramidele din platoul de la Giza, adăposteşte necropola capitalei Egiptului antic Memphis. El este inclus în patrimoniul mondial al UNESCO.

Aceasta este prima mare descoperire după ce pandemia de COVID-19 a afectat Egiptul, determinând închiderea şi a siturilor arheologice timp de trei luni.

Egiptul speră că toate aceste descoperiri şi noul său muzeu vor redinamiza turismul afectat de instabilitatea politică şi de atentatele de după revoluţia din 2011, care l-a înlăturat de la putere pe Hosni Mubarak, şi de pandemie.

Alte stiri din Externe

Ultima oră