Zbor pe deasupra Sufrageriei lui Oprea. Maior nu a spus nimic...

12 Iun 2017 | scris de Jeanina Nastase
Zbor pe deasupra Sufrageriei lui Oprea. Maior nu a spus nimic...

Prezent la audierile de la comisia de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009, George Maior a ținut să precizeze că nu va oferi prea multe date de la întâlnirea din casa lui Gabrel Oprea pentru că a fost un eveniment privat.

„Aș dori să mulțumesc Comisiei pentru această invitație, pentru faptul că a răspuns solicitării mele obiective să vin pe această dată, având vizita președintelui la Washington. În ceea ce privește comisia este bine că evenimentele acelea sunt analizate de către dvs. Aș vrea să vă spun, am să vorbesc despre instituția pe care o conduceam atunci, SRI, pe tot parcursul anului. Serviciul și-a îndeplinit activitatea și misiunea în conformitate cu normele legale. Este opinia mea. Tot ce a făcut serviciul rămâne arhivat și depozitat în arhivele serviciului și ale statului. 2009 a fost un an special, încă de la începutul anului am ținut să fiu atent cu privire la modul cum SRI își menținea serviciu. Am emis atunci o serie de declarații publice. (...)Serviciul s-a comportat exemplar”.

”În toate acele zile, inclusiv în acea zi, din punctul meu de vedere ale atribuților mele au fost îndeplinite conform legii. Nu au avut nicio legătură cu activitatea Serviciului. A fost un eveniment privat, la care nu s-au întâmplat aspecte ca fiind nelegale. A fost un eveniment privat, nu are relevanță din punctul de vedere al atribuțiilor Comisiei, directorul SRI va participa întotdeauna și la evenimente private, voi face mereu distincția între evenimente private și publice. Ele nu au avut nicio legătură cu acţiunea instituţiei ca atare”.

"L-am cunoscut de multă vreme pe domnul Oprea, aveam o relație de prietenie, ne cunoaștem din perioada din care am activat împreună în mai multe guverne, în guvernul Adrian Năstase, da, avem o relație de prietenie", a precizat Maior.

Atribuțiile SRI privind organizarea alegerilor

„Atribuțile SRI nu sunt legate de organizarea alegerilor, ci de apărarea Constitituției, care prevede și dreptul la vot. În temeiul competențelor, toate dispozițiile, ordinele, videoconferințele, cu membrii serviciului sunt arhivate, există și pot fi accesate”, potrivit RTV. 

Maior nu a dorit să spună dacă la Oprea au fost prezenţi şi Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi.

Întrebare Comisie: Au participat Florian Coldea şi Laura Kovesi la întâlnire?

George Maior: Cu riscul de a deveni repetitiv, nu am să discut despre evenimentul privat, persoanele de acolo. Oricine are cunoştinţă poate sesiza orice instituţie competentă cu legătura unor posibile ilegalităţi.

Întrebat dacă Dan Andronic are dreptate când cataloghează întâlnirea ca fiind o "celuă de criză", fostul şef SRI a negat: "Nu are dreptate".

George Maior a descris relaţiile pe care le avea cu Gabriel Oprea, Vasile Dîncu sau Laura Kovesi.

„L-am cunoscut de multă vreme pe domnul Gabriel Oprea, era o relaţie de prietenie cu domnia sa, încă din perioada în care şi eu am fost membru al acestui Parlament. De când am activat împreună în diverse guverne, înainte de a avea calitatea de director (al SRI – n.r.), inclusiv în Guvernul Năstase, deci anii 2001-2002. Aş putea spune că a fost şi este o relaţie de prietenie”, a răspuns ambasadorul României în SUA.

Chestionat în continuare cum ar caracteriza relaţia sa cu Vasile Dîncu, George Maior a spus că este ”o relaţie de veche prietenie”. În ceea ce priveşte relaţia pe care o are cu Dan Andronic, fostul director SRI a spus că „în timp a fost şi o relaţie de prietenie”.

Referitor la procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, ambasadorul a susţinut că a fost „o relaţie strict profesională desfăşurată în conformitate cu atribuţiile fiecarei instituţii” pe care o reprezentau.

Maior a precizat că SRI şi-a făcut treaba în mod "exemplar" la alegerile din 2009. După ce a refuzat să mai răspundă la întrebări pe tema întâlnirii de acasă de la Gabriel Oprea, deputatul PSD Liviu Pleşoianu a acuzat că este "de o gravitate maximă că nu răspunde la întrebări", în condiţiile în care Maior are o funcţie publică, plătită din banii românilor.

"Nu poţi să te prezinţi în faţa unei comisii de anchetă a unui Parlament în timp ce ai fost plătit din fonduri publice şi să sfidezi activitatea comisiei", a spus el.

Pleşoianu a adăugat că Maior "nu are căderea să ocupe" funcţia de ambasador al României în SUA, având în vedere aceste răspunsuri.


 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră