"Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României, pentru a aprecia asupra exercitării dreptului de a cere urmărirea penală a lui GABRIEL OPREA, fost viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, având în vedere că au reieșit indicii rezonabile cu privire la participarea acestuia la săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă în perioada în care deținea funcția ministerială.
Solicitarea a fost transmisă în conformitate cu prevederile legale și constituționale și având în vedere încetarea, prin demisie, a mandatului de senator al lui Gabriel Oprea, începând cu data de 01 octombrie 2016 (publicată în Monitorul Oficial).
Potrivit reglementărilor legale în vigoare, efectuarea urmăririi penale față de persoane care dețin sau au deținut calitatea de ministru, pentru fapte săvârșite în exercitarea mandatului, și care, la data sesizării, nu au și calitatea de deputat sau de senator, este condiționată de obținerea unui aviz din partea Președintelui României", anunță DNA.
Pe 19 septembrie, senatorii au votat împotriva cererii DNA privind urmărirea penală a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă în cazul morții polițistului Bogdan Gigină.
Inițial, Oprea a transmis președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, o cerere privind reluarea votului în cazul solicitării DNA referitoare la începerea urmăririi sale penale pentru ucidere din culpă. Ulterior, Oprea a decis să demisioneze.
"Subsemnatul Gabriel Oprea, senator în Parlamentul României, în conformitate cu dispozițiile art. 70 alin. 2, teza a II-a din Constituția României, înțeleg să demisionez din această funcție începând cu data de 1 octombrie 2016", se arăta în cererea senatorului, de care a luat act Biroul permanent.