Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie a anunţat luni deschiderea unui dosar penal privind alegerile prezidenţiale din 2009 .În acest caz există suspiciuni că în procesul electoral s-au implicat unele autorități publice și/sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege.
"În cauză se efectueză cercetări in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și de falsificare a documentelor și evidențelor electorale", precizează Ministerul Public, într-un comunicat.
Jurnalistul Dan Andronic a scris recent că, în decembrie 2009, în turul doi al alegerilor prezidențiale, înalți demnitari ai statului român, printre care George Maior, Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi, au mers acasă la Gabriel Oprea. El a susținut că Laura Kovesi și Coldea erau preocupați de câștigarea scrutinului de Traian Băsescu.
În replică, fostul vicepremier Gabriel Oprea a declarat că întâlnirea organizată la el acasă a fost o "simplă cină", unde i-a invitat pe George Maior, Vasile Dîncu, Anghel Iordănescu, Dan Andronic și Neculai Onțanu. Gabriel Oprea a evitat de mai multe ori să spună dacă la acea întâlnire au fost prezenți Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi.
În opinia fostului preşedinte Traian Băsescu momentul ales de Parchetul general pentru a deschide o anchetă este "nepotrivit". "Se pare că Parchetul general face nişte jocuri. E clar că a fost blocată comisia parlamentară. Aduceţi-vă aminte că în prima zi când s-a făcut public că au fost la Oprea acasă am cerut să intervină Parchetul. Nu s-a întâmpat nimic. Abia azi. E clar că e un joc. Eu sper să se confirme că mi se furaseră mie 3000 de voturi. Să se afle şi câte voturi din cele valabile mi s-au furat mie (...) De bună seamă cei de la Oprea din casă trebuie să fie chemaţi să spună de ce erau acolo într-o perioadă critică. Ei trebuiau să fie la post, conectaţi la realităţi. Nu la Oprea, la cină", a declarat Băsescu.
Pe de altă parte, Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au aprobat, joi, proiectul de hotărâre privind constituirea comisiei speciale de anchetă parlamentară pentru verificarea "aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial", comisie care să fie condusă de liderul PSD, Liviu Dragnea.
Proiectul de hotărăre urmează să fie votat miercuri în plenul reunit al celor două camere, conform preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. El a mai spus că şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, ar urma să dea explicaţii în faţa acestei comisii.
Numai că, în urma deciziei Parchetului, comisia parlamantară ar putea rămâne fără obiect. Şi asta deoarece Regulamentul Camerei Deputaţilor prevede că "anchetele parlamentare nu pot avea ca obiect investigarea unor fapte sau activităţi care fac obiectul unor anchete judiciare sau care se află pe rolul unor instanţe de judecată. O anchetă parlamentară încetează de drept în momentul deschiderii unor proceduri judiciare privitoare la faptele sau activităţile care constituie obiectul ei, situaţie în care Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor anunţă organele de urmărire penală că pot avea acces la toate documentele referitoare la cazul în speţă, aflate în arhiva Camerei Deputaţilor".
Şeful Comisiei juridice din Senat, Şerban Nicolae, spune însă că parlamentarii ştiu ce au de făcut. "Ancheta penală este anchetă penală, se desfășoară în conformitate cu dispozițiile procedurale de către organele de anchetă. Ancheta parlamentară este specifică Parlamentului și știm ce avem de făcut astfel încât să nu ne suprapunem activitățile și nici să ne arogăm competențe specifice altei autorități Din punctul meu de vedere, chiar dacă s-a făcut ca un gest disperat la atâtea săptămâni de la declarațiile lui Dan Andronic și de la atăția ani de la primele semnale legate de potențiale fraude, nu înseamnă că vom bloca activitatea comisiei de anchetă," a declarat la Antena 3 Șerban Nicolae.