Seismolog român, profesor asociat în Japonia: ”Nu cred sa fie un impact important asupra zonei Vrancea”

07 Feb 2023 | scris de A.V.
Seismolog român, profesor asociat în Japonia: ”Nu cred sa fie un impact important asupra zonei Vrancea”

Știrile despre cutremurele care au lovit luni Turcia și Siria continuă să domine mass-media din întreaga lume. În timp ce numărul tragediilor crește de la oră la oră, experții încearcă să explice cum a fost provocat fenomenul și cât de mult va afecta zonele din jur. Evident, pe noi, dintr-o țară cu risc seismic ridicat, ne interesează în mod direct orice informație despre consecințele acestei tragedii. Spaima că ”urmăm” este cuibărită în inima oricui.

Dedicându-și prima pagină cutremurului cu magnitudinea 7,8 care a lovit Turcia și Siria la primele ore ale dimineții de luni, cotidianul italian Corriere della Sera a vorbit cu președintele INGV (Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie), Carlo Doglioni, care a subliniat că placa tectonică anatoliană s-a deplasat cu trei metri în numai câteva secunde!

”Este ca și când Turcia s-ar fi deplasat către sud-vest comparativ cu placa arabă”, a adăugat acesta.

Seismele din Turcia s-au produs la mică adâncime, în medie 10 kilometri, iar experții susțin că acestea sunt mult mai periculoase decât cele înregistrate în zona Vrancea, de exemplu, care sunt cutremure de mare adâncime.

Site-ul editiadedimineata.ro l-a contactat în Japonia pe seismologul român Bogdan Enescu, Profesor Asociat la Universitatea din Kyoto, Japonia, Catedra de Geofizică, specialitatea Seismologie.

Acesta a explicat, în exclusivitate pentru editiadedimineata.ro, că, dat fiind faptul că ambele cutremure cu magnitudine de peste 7,6 înregistrate luni în Turcia și Siria au fost unele de suprafață, acestea vor fi urmate de multe replici, unele dintre ele putând fi puternice. ”În special în următoarele săptămâni se vor înregistra astfel de replici”, a precizat Bogdan Enescu. De altfel, de luni până marți dimineață, în puțin peste 24 de ore, cele două seisme puternice au fost urmate de peste 120 de replici, dintre care una, de marți dimineață, a avut o magnitudine de 5,6 pe scara Richter.

Continuarea articolului, AICI

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră