”Să spui că maneaua aia e muzică românească foarte frumoasa și că artiști ca Babasha sunt foarte talentați, este o jignire adusă celor 50.000 de ascultători de Coldplay prezenți pe stadion”

14 Iun 2024
”Să spui că maneaua aia e muzică românească foarte frumoasa și că artiști ca Babasha sunt foarte talentați, este o jignire adusă celor 50.000 de ascultători de Coldplay prezenți pe stadion”

Maneaua prezentată pe scenă în concertul Coldplay de la București suscită de câteva zile interesul opiniei publice din România. 

Invitarea pe scenă a manelistului Babasha de către Coldplay  și huiduielile cu care a răspuns publicul au trecut de zona muzicală au căpătat o abordare ideologică, aceste comentarii venind dinspre ”partea vătămată”.

Și contextul pare să fi fost cu adevărat scopul invitației făcute manelistului de trupa britanică, ancorată în ceea ce în Occident se definește ca fiind ideologia progresistă, iar huiduielile de la concert arată reacția unei părți semnificative a publicului atunci când simte că îi e băgată pe gât, cu forța, pe banii lui.

Într-o postare făcută pe Facebook, Daniel Klinger, organizator, pe linie tehnică, de evenimente muzicale (concerte, în România, ale unor nume uriașe internaționale), fondatorul UNIPLUS RADIO (inițial Uni Fun), în 1990, prezintă o serie de argumente care exclud nuanța rasistă a reacției publicului la maneaua lui Babasha.

De asemenea, el oferă explicații pentru prezența în topul vizionărilor online a acestui gen de muzică și motivele pentru care o parte a societății se delimitează de textele, mesajele și cei care ascultă manele.

______________________

”Am fluierat? Nu. E bine ca s-a fluierat? Da. E frumos ca s-a fluierat? Nu. E bine ce a facut Chris Martin? Nu.
Sa explic. 

Sa huidui o interpretare care dezamageste este o practica intalnita pana si pe cea mai pretentioasa scena - cea de opera. Se intampla atunci cand interpretarea este mult sub asteptari, Si exact asta a fost motivatia huiduielii din prima seara. 

Spectatorii au venit la un concert Coldplay. Pe bani. Nu a fost un spectacol gratuit de zilele orasului, unde daca nu platesti nici nu poti avea pretentia satisfacerii gusturilor tale.

Fara sa fac o cercetare stiintifica, intuitia imi spune ca majoritatea celor care asculta muzica acestei formatii nu gusta manelele. Daca era un concert Andra, ConnectR, Smiley, poate ca procentul celor care asculta si manele era mai mare. Dar nu la Coldplay. 

Dar ce a iritat cel mai mult, cred ca fost prezentarea neinspirata pe care Chris Martin a facut-o acestui moment. El a spus ca se simt onorati ca romanii au venit in numar asa de mare la concertul lor, in timp ce in Romania sunt artisti foarte talentati. Si ca muzica romaneasca este o muzica foarte frumoasa. 

Pai scuzati-ma! Sa spui ca maneaua aia e muzica romaneasca foarte frumoasa si ca artisti ca Babasha sunt artisti foarte talentati, este o jignire adusa celor 50.000 de ascultatori de muzica Coldplay prezenti pe stadion. De asta huiduielile au fost o reactie fireasca.

Daca ar fi spus ca e bine sa fim deschisi la toate genurile de muzica si sa incurajam toti artistii indiferent de ce muzica ar canta si oricui s-ar adresa, sunt sigur ca nu ar fi huiduit nimeni. Exact asta a facut in ziua a 2-a.

Hai sa lamurim acum si cum e cu numarul 1 in trenduri sau cu milioanele de vizualizari. Pai hai sa vedem de ce maneaua e asa de consumata in online. Online-ul e SINGURA forma de distributie a manelei. Nici un radio din Romania nu  difuzeaza manele.

Stiti cati ascultatori aduna radiourile din Romania? Conform ultimei masuratori, 11,2 milioane de romani asculta ZILNIC macar un post de radio. Numai KISS FM singur este ascultat de zilnic de 2,7 milioane. Toate aceste radiouri difuzeaza orice muzica, doar manele nu.

Este atunci explicabil de ce consumatorii de manele nu au de ales decat sa asculte muzica lor preferata din online si sa genereze un numar mare de ascultari. Practic compenseaza prin online lipsa manelelor de pe radio.

Si comparativ cu 11 milioane de ascultatori zilnic de pe radiouri, cei 6,7 milioane de ascultatori stransi in 10 zile de Babasha cu ultima sa piesa, nu mai pare asa o performanta. Asta ca sa lamurim cu numarul 1 in trending.

Ma deranjeaza ca acum manelistii se victimizeaza. "Pentru cine nu intelege, maneaua este rau famata doar din cauza rasismului, nu din cauza muzicii in sine", declara azi Babasha. 

Hai, pe bune!? Pentru cine nu intelege? Pai hai sa-ti spun eu, Babasha, cum sta treaba, si crede-ma ca eu inteleg putin mai bine decat tine, pentru ca eu sunt in grupul celor care considera maneaua "rau famata" iar tu nu esti in acest grup.  

Maneaua este rau famata nu din cauza rasismului si nici din cauza muzicii. Maneaua este rau famata din cauza textelor si din cauza valorilor promovate de manea si de manelisti. Temele recurente sunt banii facuti usor, de regula ilicit, smecheria de orice fel e virtute, femeile sunt obiecte si trebuie sa fie multe, eventual sa fie ale altora, obiectivul e sa moara dusmanii de ciuda. Alte teme - razbunarea, parnaia, batai. Toate astea sunt in texte.

Lasand la o parte textele, exista si problema atitudinii, atat a cantaretilor de manele, cat si a consumatorilor acestui gen muzical. De regula au o conduita sociala care ignora regulile de civilizatie. Dau muzica tare, daca se poate toata noaptea, conduc masini care de regula incalca regulile de circulatie, se imbraca cu un prost gust evident. Nu de putine ori sunt in siajul grupurilor de interlopi, camatari, traficanti de persoane.

De asta e maneaua "rau famata". Babasha, nu e rasism. Mai ales ca manele canta si romanii, nu doar romii. 
Si aici am ajuns la al doilea motiv pentru care s-a huiduit miercuri la concert.

Fanii Coldplay care stiu perfect valorile promovate de trupa, nu au putut intelege cum ar putea fi aceste valori compatibile cu valorile care vin la pachet cu manelele. Sunt diametral opuse.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră