Restricțiile scenariului roșu se mențin în București pentru încă 14 zile

21 Mar 2021 | scris de A.V.
Restricțiile scenariului roșu se mențin în București pentru încă 14 zile

În București urmează încă 14 zile de măsuri pentru oprirea răspândirii virusului SARS-CoV-2. Este decizia anunţată de prefectul Capitalei Alin Stoica, după şedinţa comitetului pentru situații de urgență a municipiului București. Potrivit DSP, rata de infectare duminică a ajuns la 5,3 la mie. Sâmbătă era 4,85.

Vor fi prelungite cu 14 zile dacă nu intervin alte lucruri care să ne oblige să luăm alte măsuri. Rata de infectare este în creştere. Astăzi am fost anunţaţi de DSP că am ajuns la 5,3 rată de infectare„, a declarat prefectul.

Apel la populaţie

Prefectul a făcut un apel la populatie să continue respectarea măsurilor  purtarea măștii în spatii publice, evitarea aglomeratiei sau a deplasărilor care nu sunt necesare.

Abia după  o rată de infectare de 6 la mia de locuitori scolile trec automat în sistem online, potrivit ordinului comun am miniştrilor  Educaţiei şi Sănătăţii.

Dacă ajungem la o rată peste 6 la mie, cu siguranţă prima dată nu se vor mai putea face cursuri, conform ordinului comun al ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii. De asemenea, este foarte posibil să se ia măsura carantinării zonale, şi Bucureştiul şi localităţile limitrofe care sunt deja în carantină în aşa fel încât circulaţia să fie limitată, să evităm aglomeraţia, în special în mijloacele de transport în comun, în pieţe, mall-uri. Evident că deplasarea va trebui făcută în cazurile în care este nevoie şi cu declaraţie pe propria răspundere. Acum nu sunt alte măsuri pe masă”, a afirmat Alin Stoica duminică, după şedinţa CMBSU.

Situaţie delicată. Nu este posibilă carantinarea pe sectoare

Prefectul Capitalei a spus că deocamdată situaţia este delicată pentru că în jurul Capitalei, 14 localităţi sunt în carantină, iar Bucurestiul nu este. La intrările şi ieșirile din oraş sunt filtre de poliţie care verifică oamenii care locuiesc în Ilfov şi lucrează în Bucureşti, dacă au declaraţia pe propria răspundere.

Prefectul Alin Stoica a mai spus că nu ar fi posibilă carantinarea pe sectoare pentru că s-ar crea aglomeraţie în trafic.

Capitala este în scenariul roşu din data de 8 martie. De atunci, bucureștenii nu au voie să iasă din case după ora 22:00 decât pentru un motiv bine întemeiat şi cu declaraţie pe propria răspundere, iar restaurantele, teatrele, cinematografele sunt închise.

Elevii se duc la şcoală, în prezent, în special cei din clasele primare şi anii terminali, dar este posibil ca în unele cazuri particulare elevii să aibă un program hibrid, acolo unde sunt prea mulţi elevi în clase.

Luni, prefectul se va întâlni cu autoritățile sanitare pentru a reevalua situația: “Noi suntem în constantă legătură cu autorităţile sanitare şi dacă ne vor semnala că trebuie să introducem şi alte măsuri, sigur că o vom face”, a spus prefectul.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră