O nouă ședință a Comitetului pentru Situații de Urgență București a fost organizată miercuri la prânz, scopul fiind ca autoritățile să impună noi restricții în Capitală, precum închiderea sălilor de jocuri de noroc.
Marți seară, autoritățile au decis ca începând de miercuri în Capitală să se închidă restaurantele, cafenelele, teatrele, cinematografele, sălile de spectacole și saloanele în care se organizează evenimente, dar nu și „păcănelele”. De asemenea, era obligatorie purtarea măștii de protecție pe o rază de 100 de metri în jurul școlilor.
Şcolile, măştile şi perimetrul
Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că de acum şi barurile, cluburile, discotecile, cazinourile, sălile de jocuri de noroc se închid în București, iar purtarea măștii de protecție este obligatorie în jurul școlilor doar pe o rază de 50 de metri.
Sunt anunţate, în acest context, controale drastice.
Întrebat despre suspendarea activității fizice în școli, prefectul a spus că deocamdată nu se va lua o astfel de măsură, dar „dacă rata de incidență ajunge la 3, se vor lua măsuri extreme. Starea de urgență va putea fi impusă, care poate fi impusă de CNSU. Ne putem aștepta”.
Carantinări posibile
Potrivit prefectului, este posibilă inclusiv carantinarea sectoarelor și chiar carantinarea unor cartiere.
În privința aglomerației din transportul în comun, prefectul a spus că Primăria Capitalei trebuie să ia măsuri, punând la dispoziție mai multe mijloace de transport.
„Nu cred că în următoarele zile se așteaptă noi restricții. Luni, când se dă rata de incidență pe 14 zile, vom vedea cum a evoluat situația. Jandarmeria, poliția vor lua măsuri pentru controale intense. Nu se mai poate așa. Sunt oameni care nu poartă mască”, a mai declarat prefectul.
Situaţia cazurilor de infectare cu noul coronavirus
Cele mai multe cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 înregistrate până în prezent pe teritoriul României sunt în Bucureşti – 20.306 şi în judeţele Suceava – 6.918, Braşov – 6.554, Prahova – 6.410, informează, miercuri, Grupul de Comunicare Strategică (GCS).
Peste 5.000 de îmbolnăviri s-au înregistrat în judeţele Iaşi – 5.922, Argeş – 5.666 şi Bacău – 5.130, peste 4.000 de cazuri la Galaţi – 4.571, Timiş – 4.484, Dâmboviţa – 4.299, peste 3.000 în judeţele Bihor, Cluj, Constanţa, Ilfov, Neamţ, Vaslui şi Dolj.
Până luni, pe teritoriul României au fost confirmate 142.570 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.
Precizările lui Raed Arafat
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a afirmat marți seară, la TVR, că, deși Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență nu a inclus în restricțiile din Capitală și sălile de jocuri de noroc, situația va fi rectificată.
"Vor mai fi completări la hotărârea Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență, pentru că Hotărârea de Guvern care prevede măsuri obligatorii prevede anumite acțiuni. Printre aceste acțiuni sunt și sălile de jocuri de noroc, din ce știu eu. Dacă nu au fost incluse, vor fi incluse, pentru că au fost prevăzute în Hotărârea de Guvern și este obligatorie închiderea lor”, spunea Raed Arafat.
Deciziile luate marți seară de Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă:
"Începând cu data de 07.10.2020, în aplicarea articolului 6 pct. 1 din anexa nr 3 la HG 782/2020, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, nu este permisă în municipiul București.
În aplicarea articolului 6 pct. 2 și pct 3 din anexa nr. 3 la H.G. 782/2020, activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare din municipiul București nu este permisă, cu excepția activităților pe care le desfășoară pentru clienții cazați în aceste unități de cazare;
În aplicarea articolului 1 pct. 6 din Anexa nr. 3 la H.G. 782/2020, activitatea cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, nu este permisă în municipiul București.
În aplicarea art 3, alin (1) din Anexa nr. 2 la H.G. 782/2020, se stabilește că în intervalul orar 07:45- 21:15 de luni până vineri, în toate spațiile publice deschise aflate pe o rază de 100 metri în jurul perimetrului exterior al unităților de învățământ, purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani. În aplicarea art 3, alin (2) din Anexa nr. 2 la H.G. 782/2020, Primăria Municipiului București, precum și primăriile sectoarelor 1-6 afișează la loc vizibil și marchează fiecare cale de acces (bulevarde, străzi, alei, etc) printr-un semn distinctiv pentru delimitarea spațiilor publice deschise aflate pe o rază de 100 metri în jurul perimetrului exterior al unităților de învățământ.
Totodată, s-a hotărât intensificarea activitățillor de control în piețe, târguri, mijloace de transport în comun și perimetrele unităților școlare.
Menționăm că, angajații afectați de restrângerea activității operatorilor economici și a unităților cultural- artistice vor beneficia de măsurile de sprijin potrivit O.U.G. nr. 120/2020.
Facem precizarea că, reluarea activităților restricționate în baza hotărârii adoptate de Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență, astăzi, 06.10.2020, se va dispune prin hotărârea Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență, în condițiile în care rata de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile va fi mai mică sau egală cu 1,5/1000 de locuitori".
Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojan, preciza că aceste restricții rămân valabile până când rata de incidență a cazurilor de COVID-19 la mia de locuitori scade sub 1,5, el spunând că situația va fi analizată săptămânal.
Cojan a mai spus că sunt luate în calcul și alte restricții dacă rata de infectare nu scade. El a spus că dacă rata de infectare va depăși 3 la mia de locuitori, atunci se poate ajunge și la carantinarea unor zone.
Legat de obligativitatea purtării măștii de protecție pe o rază de 100 de metri în jurul unităților de învățământ, prefectul de București a spus că Primăria Capitalei și primăriile de sector vor avea obligația să delimiteze aceste zone. "S-a constatat că în jurul şcolilor nu prea poartă lumea mască, drept care s-a impus purtarea măştii, de la copii de vârstă de peste cinci ani şi adulţi, în intervalul orar 7.45 - şcolile încep dimineaţa la ora 8.00 - şi până la 21.15, având în vedere că încheierea cursurilor are loc la ora 21.00", a afirmat prefectul.