Restaurantele, teatrele și cinematografele din Capitală se vor închide la interior, la fel și saloanele în care se organizează evenimente, iar purtarea măștii va fi obligatorie între orele 7.45-21.15 în zona școlilor, a anunțat marți seară prefectul Capitalei, Gheorghe Cojan.
Restricțiile vor intra în vigoare de miercuri, scrie hotnews.ro.
Decizia a fost luată de Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, care s-a întrunit marți seară pentru a decide ce restricții vor fi impuse în Capitală, în contextul creșterii numărului de cazuri de COVID-19.
Întrebat marți seară dacă este necesară închiderea restaurantelor în Bucureşti, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus că s-a stabilit "de la început” că dacă rata de infectare trece de 1,5 cazuri la mia de locuitori se închid restaurantele, cinematografele sau teatrele.
"Nu sunt restricţii pe care le-am impus acum. Sunt restricţii pe care le-am impus de la început. Acel indice care trece de 1,5 închide restaurantele, închide cinematografele, închide teatrele. Va urma şi o perioadă în care readaptăm evenimentele private, în funcţie de evoluţie", a declarat Tătaru, întrebat dacă este necesară închiderea restaurantelor în Bucureşti.
În contextul în care luni în Capitală rata de incidenţă cumulată, calculată la 14 zile, a ajuns la 1,86, DSP Bucureşti a propus prefectului Gheorghe Cojanu luarea mai multor măsuri:
Interzicerea organizării evenimentelor private în cadrul saloanelor de evenimente.
Interzicerea organizării de evenimente private în restaurante şi cafenele, cu excepţia celor care se desfăşoară cu participarea a cel mult 50 de persoane şi cu respectarea regulilor de distanţare fizică.
Obligativitatea purtării măştii de protecţie în jurul unităţilor de învăţământ, pe o distanţă de 100 de metri.
Interzicerea activităţilor cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, se permit prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective.
Interzicerea organizării şi desfăşurării de procesiuni religioase în spaţii deschise precum şi staţionarea în apropierea lăcaşelor de cult.
Intensificarea acţiunilor de control în transportul în comun, pieţe, târguri, piscine interioare.
Alte 2.121 de noi cazuri de COVID-19 au fost raportate în ultimele 24 de ore în România, bilanțul ajungând la 139.612, potrivit datelor raportate marți de Grupul de Comunicare Strategică. În ultima zi, s-au înregistrat 73 de decese, în timp ce la terapie intensivă sunt internați 608 pacienți, situație fără precedent de la debutul pandemiei.
Capitala continuă să înregistreze cele mai multe cazuri noi de coronavirus - 403 - , în timp ce Iașiul se află în continuare pe primele poziții în topul județelor, cu 92 de îmbolnăviri raportate în ultimele 24 de ore.