Părinților din Marea Britanie li s-a spus să se asigure că copiii lor sunt complet vaccinați împotriva poliomielitei după ce virusul care provoacă boala a fost găsit în probele de canalizare din Londra, la 40 de ani după ultimul focar.
În ciuda avertismentului, Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie a declarat că riscul pentru public în general a fost „extrem de scăzut”, virusul fiind detectat doar în probele de canalizare în ultimele luni și nu au fost raportate cazuri de paralizie.
UKHSA a spus că urmele găsite sunt probabil „derivate din vaccin”, adică provin de la cineva care a primit vaccinul viu împotriva poliomielitei în străinătate.
Acea persoană ar fi transmis apoi virusul unor indivizi strâns legați din Londra, care au aruncat virusul în fecale.
„Virusul vaccinal are potențialul de a provoca paralizie dacă a suferit mutații și există dovezi că acest virus vaccinal începe să sufere mutații”, a spus dr. Mary Ramsay, șefa de imunizare la UKHSA.
„Dar cel mai mare mesaj pentru indivizi este că ei pot preveni orice risc de la acel virus prin vaccinarea completă. Deci mesajul este să vă asigurați că dumneavoastră și familia voastră sunteți la curent cu vaccinările de rutină.”
UKHSA investighează acum amploarea transmiterii comunitare, după ce a stabilit un „incident național” ca măsură de precauție miercuri pentru a verifica cazurile în altă parte.
Marea Britanie a încetat să mai folosească vaccinul oral viu împotriva poliomielitei în 2004, iar agenția de sănătate a ONU a cerut ca acesta să fie eliminat treptat în întreaga lume și înlocuit cu vaccinul polio inactivat.
Vaccinul oral antipolio se repetă în intestin și poate fi transmis altora prin apă contaminată cu fecale - ceea ce înseamnă că nu va răni copilul care a fost vaccinat, dar i-ar putea infecta pe vecinii lor în locurile în care nivelurile de igienă și imunizare sunt scăzute.
Deși este mai slabă decât poliovirusul sălbatic, această variantă poate provoca boli grave și paralizie la persoanele care nu sunt vaccinate împotriva bolii.
Poliomielita, care a fost eradicată oficial în Marea Britanie în 2003, poate provoca paralizie în cazuri rare și poate pune viața în pericol.
Ultimul caz de infecție naturală cu poliomielita dobândit în Marea Britanie a fost în 1984, acum aproape 40 de ani.
Vaccinul inactivat împotriva poliomielitei este acum administrat copiilor mici în Marea Britanie, ca parte a unui vaccin combinat, cu rapeluri administrate atunci când copiii au trei și 14 ani.