Zona de coastă a Marii Britanii riscă să dispară în mare

08 Iun 2022
Zona de coastă a Marii Britanii riscă să dispară în mare
Oamenii care locuiesc în unele orașe și sate de coastă britanice ar putea fi nevoiți să se mute din cauza creșterii nivelului mării și a eroziunii, a declarat șeful Agenției de Mediu din Marea Britanie.

Sir James Bevan a spus că „cel mai greu dintre toate adevărurile incomode” este că „pe termen lung, schimbările climatice înseamnă că unele dintre comunitățile noastre – atât în ​​această țară, cât și în întreaga lume – nu pot rămâne acolo unde sunt”.

Într-un discurs la conferința Flood and Coast din Marea Britanie din Telford, în centrul Angliei, domnul Bevan, care este directorul executiv al Agenției de Mediu din 2015, a declarat că nu a existat o recuperare de la eroziunea costieră.

„Putem să ne întoarcem în siguranță și să reconstruim mai bine după cele mai multe inundații ale râului, [dar] nu există nicio întoarcere pentru terenuri pe care eroziunea de coastă le-a luat sau pe care o creștere a nivelului mării le-a pus sub apă permanent sau frecvent”, a spus el.

Marea Britanie se uită la acțiunea climatică cu noul prim-ministru al Australiei
„Ceea ce înseamnă că, în unele locuri, răspunsul corect – în termeni economici, strategici și umani – va trebui să fie îndepărtarea comunităților de pericol, mai degrabă decât încercarea de a le proteja de impactul inevitabil al creșterii nivelului mării.”

Domnul Bevan a spus că este „mult prea devreme pentru a spune ce comunități vor trebui probabil să se mute în timp util și cu atât mai puțin pentru a lua decizii”.

El a spus la conferință că „când ajungem în cele din urmă la decizii cu privire la orice relocare a comunităților, acestea trebuie să țină cont pe deplin de opiniile oamenilor care locuiesc acolo: nimeni nu ar trebui să fie forțat să părăsească casele lor împotriva voinței lor”.

Deși scopul va fi de a ajuta comunitățile să rămână acolo unde sunt, „trebuie să începem acum conversația despre opțiuni”, a spus domnul Bevan. În locuri precum Happisburgh de pe coasta de nord a Norfolk și în părți ale coastei East Riding of Yorkshire, Agenția de Mediu lucrează cu autoritățile locale și rezidenții pentru a planifica pe termen lung. Schemele includ restaurarea și crearea de habitate pentru a include zone tampon verzi și înlocuirea clădirilor publice sau deținute de comunitate din zonele cu risc cu clădiri detașabile, modulare sau alte clădiri inovatoare. Dl Bevan a spus că „dacă rămânem împreună, sunt încrezător că putem transforma criza climatică într-o oportunitate de a crea locuri mai bune și un viitor mai bun pentru toți”. Marți, guvernul a anunțat investiții de 5,2 miliarde de lire sterline în apărarea împotriva inundațiilor și de coastă între 2021 și 2027, care speră că vor proteja mai bine alte sute de mii de proprietăți și vor evita daune economice mai mari de 32 de miliarde de lire sterline. A lansat o foaie de parcurs care stabilește acțiunile practice care trebuie întreprinse în următorii patru ani pentru a aborda amenințarea tot mai mare a inundațiilor din râuri, mare și apele de suprafață, precum și eroziunea de coastă. „Această foaie de parcurs stabilește modul în care putem construi o națiune mai rezistentă”, a declarat Rebecca Pow, ministrul recuperării naturii și al mediului intern. „Schimbările climatice vor aduce doar vreme mai extremă, iar această foaie de parcurs va stimula acțiunile în timp util necesare pentru a gestiona riscul de inundații și de coastă, va ajuta la reducerea impactului costisitor și va gestiona riscurile pentru casele și întreprinderile oamenilor din întreaga țară.” Anul trecut, Agenția de Mediu a declarat că Regatul Unit trebuie să se „adapteze sau să moară”, deoarece schimbările climatice amenință să aducă creșterea nivelului mării, mai multă poluare și mai multă cerere pentru aprovizionarea cu apă.

Agenția singură nu poate proteja pe toată lumea de riscurile crescânde de inundații și de coastă, iar apărarea tradițională nu va putea preveni toate inundațiile și eroziunea de coastă, a spus într-un raport adresat guvernului.

Vor exista incidente de mediu din ce în ce mai grave, cum ar fi inundațiile, lipsa de apă și poluarea, se arată în comunicat.

S-a spus că nivelul mării din Londra este de așteptat să crească cu până la 29 de centimetri până în anii 2050 și cu până la 78 cm până în anii 2080 dacă temperaturile vor crește semnificativ.

Anul trecut, raportul Celebrating Our Distinctive Heritage a spus că anumite părți ale coastei Yorkshire-ului „nu pot fi salvate” de efectele inundațiilor și ale creșterii nivelului mării.

Comitatul Yorkshire din nordul Angliei are cea mai rapidă erodare a coastei din Europa, iar cele mai recente cercetări au arătat că aproximativ 10 metri de pământ au fost pierduți în mare în 2019 – mai mult de dublu față de rata medie a zonei.

Peste 30 de sate care datează din epoca romană, inclusiv Out Newton, Dimlington și Monkwike, au dispărut acum și se așteaptă ca alte sute de case să fie pierdute în următoarele decenii.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră