Executivul european a transmis că, în calitate de gardian al tratatelor europene, nu va ezita să ia măsuri pentru a asigura compatibilitatea legilor românești cu legislația Uniunii Europene, în contextul adoptării, miercuri, a proiectului privind modificarea Codului Penal.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri proiectul privind modificarea Codului Penal. S-au înregistrat 167 de voturi "pentru", 97 ''împotrivă'' şi 19 s-au abţinut, scrie agerpres.ro.
Raportul a fost adoptat marţi după-amiază de parlamentarii din Comisia parlamentară specială pentru elaborarea legilor Justiţiei, după ce proiectul privind modificările la Codul Penal a fost aprobat de Senat.
În comisie, a fost păstrată forma adoptată de Senat, modificările fiind unele de natură tehnică. Comisia a acceptat un amendament al ALDE potrivit căruia pentru a se constata infracţiunea de delapidare este obligatorie plângerea penală prealabilă împotriva funcţionarului public.
Proiectul de modificare a Codului Penal, iniţiat de parlamentari PSD şi ALDE, a fost adoptat marţi în plenul Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.
"Comisia urmărește îndeaproape și cu o preocupare crescândă actualele evoluții din România. Atât noi, cât și alți parteneri internaționali și statele membre, am subliniat în repetate rânduri că lupta împotriva corupției și asigurarea unui sistem judiciar independent și profesional sunt de o importanță capitală. Acesta este și nucleul rapoartelor Comisiei din cadrul MCV. Este crucial ca acum România să-și intensifice eforturile și să evite paşi înapoi în legătură cu realizările trecute”, se arată în comunicatul CE, citat de Euractiv.ro.
După ce va examina textele finale ale legislației, CE va verifica compatibilitatea acesteia cu legislația UE în domeniul justiției penale, al cooperării polițienești și al standardelor internaționale: ”Ca gardian al tratatelor, nu vom ezita să luăm măsuri, dacă este necesar, pentru a asigura o astfel de compatibilitate”.