Ministerul Justiţiei, MESAJ pentru Kovesi şi Lazăr: „Dreptul și obligația de a verifica eficiența managerială (...)“

13 Mar 2017 | scris de Jeanina Nastase
Ministerul Justiţiei, MESAJ pentru Kovesi şi Lazăr:  „Dreptul și obligația de a verifica eficiența managerială (...)“

Ministerul Justiției (MJ) are dreptul și obligația de a verifica eficiența managerială și modul de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu de către procurori, potrivit  într-un comunicat al MJ. 

„Ministrul Justiției, în calitate de titular al propunerii de numire și revocare a procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție (art. 54 alin. 1 din Legea nr.303/2004), are dreptul și obligația de a verifica eficiența managerială și modul de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu de către procurori, conform art. 69 alin. 1 și 2 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară", se precizează în comunicat, ca urmare a afirmațiilor și informațiilor vehiculate în spațiul public, referitoare la competența de a verifica eficiența managerială și modul de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu de către procurorii șefi ai PÎCCJ și DNA.

Potrivit sursei citate, articolul 69 alineatul 1 prevede că Ministrul Justiției, când consideră necesar, din proprie inițiativă sau la cererea Consiliului Superior al Magistraturii, exercită controlul asupra procurorilor, prin procurori anume desemnați de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sau, după caz, de procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, de procurorul-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism ori de ministrul justiției.

În ceea ce privește alineatul 2 din articolul 69, el prevede: "Controlul consta în verificarea eficientei manageriale, a modului în care procurorii își îndeplinesc atribuțiile de serviciu și în care se desfășoară raporturile de serviciu cu justițiabilii și cu celelalte persoane implicate în lucrările de competența parchetelor. Controlul nu poate viza măsurile dispuse de procuror în cursul urmăririi penale și soluțiile adoptate".

Sursa citată mai notează că, potrivit alineatului 3 al aceluiași articol, Ministrul Justiției poate să ceară procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sau, după caz, procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție informări asupra activității parchetelor și să dea îndrumări scrise cu privire la măsurile ce trebuie luate pentru prevenirea și combaterea eficientă a criminalității.

Ministerul Justiției mai precizează că evaluarea profesională a procurorilor șefi, realizată la trei ani și finalizată cu acordarea unui calificativ, se efectuează conform procedurii stabilite de către Consiliul Superior al Magistraturii și este distinctă de evaluarea ministrului Justiției vizând eficiența managerială și modul de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu de către procurorii șefi ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Direcției Naționale Anticorupție.

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră