Controversatele lucrări- publicate, într-o perioadă, pe bandă rulată de unii deţinuţi din spatele gratiilor- au fost luate la puricat. Astfel, atât cei care au susţinut că sunt autorii lucrărilor, cât şi cei care i-au girat/coordonat ar putea fi vizaţi de o nouă anchetă a procurorilor. Mai exact, Direcția Națională Anticorupție s-a sesizat din oficiu cu privire la suspiciune săvârșirii infracțiunii de favorizarea făptuitorului, în modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infracțiuni de corupție, în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instanțele de judecată. Mai mult, atât Raluca Prună,actualul ministru al Justiţiei, cât şi procurorii DNA cer reguli noi privind modalitatea de scriere a lucrărilor celor aflati in spatele gratiilor.
„În raport se constată ceea ce constatasem și noi (...) și măsurile care s-au propus în urma raportului sunt următoarele: adoptarea urgentă prin hotărâre de guvern a regulamentului de aplicare a Legii 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Regulamentul acesta, potrivit Legii 254, trebuia să fie terminat cam prin octombrie 2014“, a declarat astăzi președintele CSM, Mircea Aron, la finalul ședinței plenului, citat de agerpres.ro.
Reguli noi pentru romancierii din închisori
O altă măsură propusă de IJ o reprezintă includerea în regulamentul de aplicare a Legii 254 a definiției sintagmei "lucrare științifică" folosită de legiuitor în art. 96 al. 1 lit. f) din Legea 254/2013, a reglementării procedurii de elaborare a lucrărilor științifice, a criteriilor de acordare a zilelor de câștig, precum și a procedurii de acordare a acestor drepturi. Se impune stabilirea unor condiții prealabile și riguroase care trebuie îndeplinite cumulativ, respectiv elaborarea de lucrări științifice doar în domeniile în care sunt organizate studii universitare. Dovada specializării persoanei private de libertate în domeniul în care dorește să elaboreze lucrări științifice. Indicarea de către persoana privată de libertate a tipului de lucrare științifică ce se dorește a fi elaborată: tratate, rapoarte de cercetare, studii, articole, comunicări științifice etc“, a explicat Aron.
O altă condiție propusă o reprezintă recomandarea scrisă privind relevanța tematicii în domeniul ales din partea unui profesor universitar sau a unui conferențiar universitar din specialitatea din care urmează să fie elaborată lucrarea, cu semnătura olografă a acestora, confirmată de Universitatea de care aparțin, precum și bibliografia ce urmează să fie consultată și complexitatea lucrării. Mircea Aron a precizat că acestea sunt proceduri comune când vine vorba de elaborarea unor lucrări de acest fel.
"Angajamentul persoanei solicitante ca la elaborarea lucrării științifice să respecte normele de bună conduită în cercetarea științifică, dezvoltarea tehnologică și inovare. Se impune ca persoana privată de libertate să dea o declarație pe propria răspundere, sub sancțiunea legii penale, privind falsul în declarații, din care să rezulte că este autorul lucrării și că lucrarea nu reprezintă un plagiat — acesta este un avertisment pentru cei care ar vrea să plagieze astfel de lucrări", a mai spus Aron. De asemenea, se impune stabilirea de către Comisia de Selecționare la muncă a intervalului de timp considerat ca necesar la elaborarea lucrării științifice, precum și reglementarea unor criterii obiective, echitabile și transparente privind stabilirea caracterului științific al lucrării elaborate. CSM a înaintat Ministerului Justiției propuneri pentru modificarea legii, pentru a fi estompat valul elaborării unor cărți în penitenciare pentru ca deținuții să beneficieze de o pedeapsă mai mică. Mircea Aron declara, pe 6 ianuarie, referitor la cărțile scrise în penitenciare, că este imposibil să scrii un volum în 48 ore, că nu orice lucrare este științifică și nu orice este tipărit înseamnă o carte.
DNA cere reguli noi pentru deţinuţii-scriitori
În mai 2015, Direcția Națională Anticorupție a făcut o sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii și la ministerul Justiției prin care cere modificare a legii privind executarea pedepselor. Mai exact, procurorii anticorupție susțin că este nevoie de o analiză mai riguroasă a lucrărilor științifice scrise de cei condamnați definitiv, având în vedere că există mai multe persoane care au reușit să iasă mai repede din închisoare după ce au scris mai multe cărți.
Legea la care se face referire este Legea nr.254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal care, la articolul 96, se referă la partea din durata pedepsei care este considerată ca executată pe baza muncii prestate şi/sau a instruirii şcolare şi formării profesionale.
„(1) Pedeapsa care este considerată ca executată pe baza muncii prestate sau a instruirii şcolare şi formării profesionale, în vederea acordării liberării condiţionate, se calculează după cum urmează: în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie şi inovaţie brevetate”, se arată în legea citată.
Ce a declarat Ministrul Justiţiei
Ministrul Justiţiei a anunţat că lucrează la rezolvarea lacunelor legislative privind deţinuţii deveniţi scriitori peste noapte. Asta după ce un raport al ministerului a scos la iveală faptul că aproape 200 de puşcăriaşi au publicat nu mai puţin de 400 de cărţi, în ultimii trei ani pentru a ieşi mai repede din închisoare potrivit B1 Tv. Reamintim că, cu fiecare lucrare scrisă, deţinutului i se va reduce 30 de zile din pedeapsă. De altfel, Gigi Becali, unul din cărturarii de după gratii, a dezvăluit că există anumiţi "îndrumători", de meserie profesori universitari, care îi ajută pe deţinuţi să scrie cărţile ştiinţifice.Aşadar, ai carte, ai parte?
”Eu sunt aici pentru alegeri la CSM. Nu înțeleg să dau azi declarații despre cărțile din pentenciar, dar vă asigur că lucrez la acest lucru”, a declarat astăzi Raluca Prună. Este prima reacţie oficială a ministrului Justiţiei după ce un raport al instituţiei a demonstrat negru pe alb "portiţa" descoperită de condamnaţi pentru a ieşi de după gratii înainte de vreme. Iar aceştia au profitat din plin. Aproape 200 de puşcăriaşi au publicat peste 400 de cărţi, în ultimii trei ani.
”Cărţile care sunt scrise, la început scrie îndrumătorul care te va îndruma ca să scrii acea carte, adică acel profesor universitar care recomandă. E posibil să fie scrise de alţii şi să dea ei manuscrisul. Că până acum dădeai direct cartea, acum la puşcărie zice domnule trebuie să dai manuscrisul. Da, binenţeles că poate o scrie îndrumătorul şi tu o copiezi de mână după îndrumător şi dai manuscrisul tău, scris de mâna ta. Dar dacă legea permite atsa, care e problema?”, a spus Gigi Becali.
În condiţiile în care, pentru fiecare lucrare ştiinţifică scrisă în puşcărie, deţinutului i se reduce pedeapsa cu 30 de zile, campioni sunt Dinel Staicu şi Dan Voiculescu - fiecare, cu câte zece lucrări "ştiinţifice". Fostul primar din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a scris și el cinci cărți din vara lui 2014, printre care amintim "Controlul calității peștelui, batracienilor și fructelor de mare”. Şi Ioan Niculae, arestat pe 2 aprilie 2015, a scris în cinci luni de detenţie, cinci lucrări ştiinţifice.