Ce le pregăteşte Ministerul Justiţiei DEŢINUŢILOR-SCRIITORI

06 Ian 2016 | scris de Mara Răducanu
Ce le pregăteşte Ministerul Justiţiei DEŢINUŢILOR-SCRIITORI

”Eu sunt aici pentru alegeri la CSM. Nu înțeleg să dau azi declarații despre cărțile din pentenciar, dar vă asigur că lucrez la acest lucru”, a declarat astăzi Raluca Prună.  Este prima reacţie oficială a ministrului Justiţiei după ce un raport al instituţiei a demonstrat negru pe alb "portiţa" descoperită de condamnaţi pentru a ieşi de după gratii înainte de vreme. Iar aceştia au profitat din plin. Aproape 200 de puşcăriaşi au publicat peste 400 de cărţi, în ultimii trei ani.

”Cărţile care sunt scrise, la început scrie îndrumătorul care te va îndruma ca să scrii acea carte, adică acel profesor universitar care recomandă. E posibil să fie scrise de alţii şi să dea ei manuscrisul. Că până acum dădeai direct cartea, acum la puşcărie zice domnule trebuie să dai manuscrisul. Da, binenţeles că poate o scrie îndrumătorul şi tu o copiezi de mână după îndrumător şi dai manuscrisul tău, scris de mâna ta. Dar dacă legea permite atsa, care e problema?”, a spus Gigi Becali.

În condiţiile în care, pentru fiecare lucrare ştiinţifică scrisă în puşcărie, deţinutului i se reduce pedeapsa cu 30 de zile, campioni sunt Dinel Staicu şi Dan Voiculescu - fiecare, cu câte zece lucrări "ştiinţifice". Fostul primar din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a scris și el cinci cărți din vara lui 2014, printre care amintim "Controlul calității peștelui, batracienilor și fructelor de mare”.  Şi Ioan Niculae, arestat pe 2 aprilie 2015, a scris în cinci luni de detenţie, cinci lucrări ştiinţifice. 

DNA cere reguli noi pentru deţinuţii-scriitori

În mai 2015, Direcția Națională Anticorupție a făcut o sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii și la ministerul Justiției prin care cere modificare a legii privind executarea pedepselor. Mai exact, procurorii anticorupție susțin că este nevoie de o analiză mai riguroasă a lucrărilor științifice scrise de cei condamnați definitiv, având în vedere că există mai multe persoane care au reușit să iasă mai repede din închisoare după ce au scris mai multe cărți.

Legea la care se face referire este Legea nr.254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal care, la articolul 96, se referă la partea din durata pedepsei care este considerată ca executată pe baza muncii prestate şi/sau a instruirii şcolare şi formării profesionale.

„(1) Pedeapsa care este considerată ca executată pe baza muncii prestate sau a instruirii şcolare şi formării profesionale, în vederea acordării liberării condiţionate, se calculează după cum urmează: în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie şi inovaţie brevetate”, se arată în legea citată.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră